Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zakulisna igra Zapada: Niko ne sme da vidi i čuje jedinu istinu o Kosovu

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
Pratite nas
Zapad je hteo da sednica Saveta bezbednosti UN bude zatvorena zbog argumentacije Srbije, zbog koje je prihvaćeno da se sednica održi. A srpska argumentacija govori o tome da je stanje na KiM dramatično. Sa druge strane, sednica Saveta bezbednosti daje do znanja da je Rezolucija 1244 i dalje na snazi i da se stvar vraća u nadležnost UN.
Ovako zahtev kolektivnog Zapada da sednica Saveta bezbednosti UN (SB) posvećena stanju na Kosovu i Metohiji bude zatvorena za javnost komentariše spoljnopolitički komentator, nekadašnji jugoslovenski diplomata dr Zoran Milivojević.
Srbija je zatražila hitnu sednicu SB UN povodom situacije u njenoj južnoj pokrajini nakon što su privremene prištinske institucije odlučile da zabrane upotrebu dinara. Iako je za održavanjem sednice postojala saglasnost, zapadne sile želele su da bude održana iza zatvorenih vrata.
Međutim, ministar spoljnih poslova Gvajane, države koja predsedava SB, kako je javnosti preneo šef srpske diplomatije Ivica Dačić, obavestio je Srbiju da će sednica biti javna.

Zatvaranjem sednice Zapad ne bi dobio ništa

Prema Milivojevićevim rečima, time što bi sednica bila zatvorena za javnost zapadne države ne bi dobile ništa. Srpska argumentacija, koja stoji u pismu sa zahtevom za održavanjem sednice je javnopravni dokument, koji je već obznanjen javnosti i ne predstavlja tajnu ni za koga.
„Činjenica da je sednica zakazana potvrđuje da je ta argumentacija osnovana. A iz argumentacije je bitno da se sednica saziva u skladu sa Poveljom UN zbog stanja na terenu koje je nepovoljno i da ugrožava mir i bezbednost. To je i glavni argument za sednicu. Dalje, da je stvar u nadležnosti UN-a i SB i, na kraju, da Srbija ima pravo da traži tu sednicu“, navodi Milivojević.
Sednicom Saveta bezbednosti potvrđuje se da je Kosovo i Metohija u sastavu Srbije; takođe se potvrđuje i validnost Rezolucije 1244 – to je nova situacija, dodaje Milivojević.
U političkom kontekstu važna je činjenica da je Zapad prihvatio sednicu. To govori da nisu zadovoljni stanjem na KiM i Kurtijevom politikom, smatra naš sagovornik. Tako se i prihvatanje prisustva javnosti na sednici može tumačiti kao ustupak Zapada, jer im Kurti nanosi štetu. Stoga, javnost sednice predstavlja i jedan od mehanizama da se utiče na Kurtija – verovatno će i rezultati sednice ići i u tom pravcu, smatra naš sagovornik.
„Odbijanjem sednice izvukao bi se zaključak da Zapad stoji iza Kurtijevih poteza, a to niko na Zapadu, izgleda, nije želeo. Najvažnija stvar je da je Zapadu ipak stalo do Srbije, da joj daje veći značaj od podrške Kurtiju“, ističe Milivojević.

Otvorena sednica – pritisak na Kurtija

Sednice Saveta bezbednosti su obično otvorene za javnost, osim u slučajevima osetljivih tema, u kojima učestvuju specifične službe, objašnjava Milivojević.
Obično su to pitanja gde velike sile imaju konkretno učešće ili konkretan interes da se neke stvari o njihovom delovanju ne otkriju i tada se sednice zatvaraju za javnost.
S obzirom da je argumentacija Srbije i njeni efekti jasni, kao i da na Zapadu postoji podela oko pristupa Kurtiju i njegovoj politici (kako Milivojević smatra, postoje razlike između američkog i nemačkog pristupa, kao i između francuskog i nemačkog pristupa), postalo je očigledno da nema smisla zatvarati sednicu jer je sve manje-više postalo javno.
„Mislim da je njihov glavni interes da na sednici pokažu jedinstvo oko glavne stvari – da će UNMIK i Kfor sve učiniti da se stvar dovede na mesto, da se pošalje poruka o nastavku dijaloga na osnovu posredovanja EU, ali i da se na neki način da do znanja da Priština mora da ispuni ranije preuzete obaveze, u prvom redu mislim na ZSO, kao i da se odluka o suspenziji dinara odloži“, zaključuje Milivojević.
Pogledajte i:
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
SRBIJA
SPUTNJIK SAZNAJE Skandalozni zahtev Zapada: Da sednica SB UN o Kosovu bude – zatvorena za javnost
Samit saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
SRBIJA
Država koja predsedava SB UN obavestila Srbiju da će sednica o KiM biti otvorena za javnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala