- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Bombarderi britanske avijacije poleću u napad na Hute u Jemenu - Sputnik Srbija

UŽIVO Novi udari SAD i Velike Britanije na Jemen; Netanijahu odbacio predlog Hamasa za prekid vatre

Pratite nas
Članak se dopunjava
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 124. dan. Izraelska vojska nastavlja operacije širom Pojasa Gaze, a najžešće borbe vode se u Kan Junisu. Izrael gađao grad Homs u Siriji. Huti gađali brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, saopštila je američka vojska. Hamas izneo predlog prekida vatre u tri faze, Netanijahu ga odbacio.
Palestinski Hamas objavio je u utorak da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je zahtev Hamasa za prekid vatre i okončanje rata u pojasu Gaze kao deo uslova za dogovor o taocima. On je ocenio da je Izrael na putu ka ''ubedljivoj pobedi'' nad palestinskim Hamasom i naveo da će rat biti gotov za "nekoliko meseci".
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorava da, ukoliko bi Izrael proširio svoju kopnenu operaciju u Gazi na grad Rafa, to bi, kako je naveo, imalo "neopisive regionalne posledice".
Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je danas da će delegacija Hamasa predvođena visokim zvaničnikom te organizacije Halilom Al-Hajom u četvrtak otputovati u Kairo, kako bi nastavila pregovore o prekidu vatre uz posredovanje Egipta i Katara.
SAD i Velika Britanija izvele nove udare na Jemen, ovog puta na severu provincije Hodejda.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:24 07.02.2024
Hamas: Netanijahuov cilj "genocid" palestinskog naroda
Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je da "insistiranje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua na nastavku agresije" u Gazi dokazuje da je cilj rata protiv Hamasa "genocid nad palestinskim narodom".
„Uložićemo sve napore da zaštitimo naš narod, bilo kroz otpor na terenu ili političkim naporima da zaustavimo agresiju“, dodao je zvaničnik Hamasa sa sedištem u Libanu, nakon što je Netanijahu odbacio Hamasov zahtev za prekid vatre i okončanje rata u pojasu Gaze kao deo njihovih uslova za dogovor o taocima.
22:23 07.02.2024
Izraelski tenkovi u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
RUSIJA
Putin: Rusija čini sve da pomogne taocima na Bliskom istoku
22:17 07.02.2024
Blinken: Bliskoistočni mir znači „potpuno integrisan“ Izrael i jasan put do palestinske države
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je nakon sastanka sa izraelskim zvaničnicima da diplomatski put za mir u regionu znači „Izrael koji je u potpunosti integrisan u region, sa normalnim odnosima sa ključnim zemljama, uključujući Saudijsku Arabiju… Pored konkretnog, vremenski ograničenog i nepovratnog puta do palestinske države koja živi rame uz rame u miru i bezbednosti sa Izraelom, sa neophodnim bezbednosnim garancijama.”
Blinken je dodao da su „Izraelci 7. oktobra na najstrašniji način dehumanizovani“, ali da to ne može biti dozvola za dehumanizaciju drugih.
„Ogromna većina ljudi u Gazi nije imala nikakve veze sa napadima 7. oktobra“, tvrdi Blinken, prenosi Tajms of Izrael.
21:53 07.02.2024
Hjuman Rajts Voč pozvao Kanadu da obustavi prodaju oružja Izraelu
Organizacija Hjuman Rajts Voč (HRV) pozvala je danas kanadsku vladu da obustavi prodaju naoružanja Izraelu kako bi izbegla da bude saučesnik u potencijalnim ratnim zločinima.
HRV je u otvorenom pismu navela da zemlje koje ''prebacuju oružje u drugu zemlju za koju postoji verovatnoća da će ga koristiti u činjenju ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti ili genocida rizikuju da budu saučesnici u tim zločinima'', prenosi Al Džazira.
U pismu se takođe navodi da je Međunarodni sud pravde nedavno saopštio da je ''verovatno'' da Izrael čini genocid na Palestincima, što je ocenjeno kao dodatni razlog da se obustavi slanje oružja Izraelu.
20:56 07.02.2024
Hamdan: Hamas šalje u Kairo delegaciju na pregovore o prekidu vatre
Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je danas da će delegacija Hamasa predvođena visokim zvaničnikom te organizacije Halilom Al-Hajom u četvrtak otputovati u Kairo, kako bi nastavila pregovore o prekidu vatre uz posredovanje Egipta i Katara.
Hamas je ranije danas saopštio svoje uslove za uspostavljanje trajnog i sveobuhvatnog prekida vatre, ulazak humanitarne pomoći, snabdevanje hranom i ukidanje opsade Gaze, prenosi Rojters.
Kao odgovor na ponudu koju su prošle nedelje preneli katarski i egipatski posrednici uz odobrenje SAD i Izraela, Hamas je izneo svoj predlog o prekidu vatre u Gazi koji bi trajao četiri i po meseca i doveo bi do okončanja rata.
20:12 07.02.2024
SAD i Velika Britanija izvele su dva udara na severu jemenske provincije Hodejda, rekao je za Sputnjik izvor u lokalnim vlastima.
19:55 07.02.2024
IDF najavljuje promene zakona kojim se reguliše vojna obaveza
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da planiraju da povećaju vreme služenja vojnog roka za regrute i rezerviste u okviru priprema za dugi rat u Pojasu Gaze i osposobljavanja pripadnika vojske za buduće izazove.
Planirane izmene zakona o službama bezbednosti i rezervnom sastavu, koje će morati da odobre poslanici Kneseta, uključuju vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri godine za sve vojno sposobne muškarce, kao što je bilo propisano do 2015. godine, prenosi Tajms of Izrael.
Trenutni propisi nalažu da muškarci u Izraelu služe vojni rok u trajanju od 32 meseca, a žene dve godine.
Zakonske promene predviđaju i da vojnici u borbenim i drugim specijalnim operacijama takođe provedu 36 meseci u vojnoj službi, ali planira se i podizanje starosne granice za penzionisanje pripadnika rezervnog sastava na 40 godina za vojnike, 45 za oficire i 49 godina za druge pripadnike IDF, poput vozača.
U saopštenju IDF se navodi da je u planu da se poveća broj dana koje rezervisti u kontinuitetu služe u "operativnim aktivnostima" sa 25 na 40 dana.
Za potrebe ratovanja u Pojasu Gaze IDF su aktivirale ukupno 287.000 rezervista, iako su mnogi od njih do sada već oslobođeni dužnosti, što je ujedno i najveći broj aktiviranih pripadnika rezervnog vojnog sastava u istoriji Izraela.
19:40 07.02.2024
Netanijahu: Pobeda je na dohvat ruke, rat gotov za nekoliko meseci
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ocenio je danas da je Izrael na putu ka ''ubedljivoj pobedi'' nad palestinskim Hamasom i naveo da će rat biti gotov za "nekoliko meseci".
''Na putu smo ka potpunoj pobedi. Ona je tu, na dohvat ruke'', rekao je Netanijahu na konferenciji za medije i dodao da predviđa da će rat biti gotov za ''nekoliko meseci'', a ne nekoliko godina, prenosi Tajms of Izrael.
Ponovio je da su ciljevi Izraela u ratu ''uništenje Hamasa, vraćanje talaca i stvaranje situacije da Pojas Gaze više ne bude pretnja po Izrael''.
On je dosadašnje delovanje izraelske vojske nazvao ''dostignuća bez presedana'', posebno pohvalivši ono što je Izrael postigao protiv Hamasa.
Najavio je da će, nakon grada Kan Junisa, fokus vojske Izraela biti na pograničnom gradu Rafa.
''Nastavljamo do kraja. Nema drugog rešenja osim potpune pobede'', kaže Netanijahu.
18:51 07.02.2024
Goldnopf: Nijedan član vlade Izraela neće podneti ostavku nakon rata sa Hamasom
Izraelski ministar izgradnje i stanovanja i šef ultraortodoksne Partije ujedinjenog judaizma Tore Jicak Goldnopf izjavio je danas da nijedan član vlade neće podneti ostavku nakon rata sa Hamasom.
"Ne vidim da bi neko trebalo da podnese ostavku, ko je bio tako loš (u svom poslu)? Postoje ministarstva u vladi, sve funkcioniše i postoji usvojeni budžet", rekao je Goldknopf za ultraortodoksnu novinsku kuću Kikar Hašabat, prenosi Tajms of Izrael.
On je negirao da bi po okončanju rata izraelska vlada morala da padne i zapitao se "kakve veze vlada Izraela ima sa ratom".
Ovaj ultraortodoksni jevrejski političar izbegao je da odgovori na pitanje o odgovornosti za napad 7. oktobra koji je izveo Hamas na jugu Izraela, rekavši da će to pitanje istražiti komitet "koji će završiti svoj rad 2028. ali možda već i 2027. godine".
18:03 07.02.2024
17:59 07.02.2024
Sijarto: Sada nije vreme da EU sankcioniše izraelske naseljenike
Sada definitivno nije vreme da Evropska unija posluša apele da se sankcionišu izraelski naseljenici, izjavio je danas u Njujorku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i ocenio da bi takav korak "stvorio dodatne napetosti i produžio kontra-terorističke operacije".
Govoreći o predlogu EU da se sankcionišu određeni izraelski naseljenici i o odluci Mađarske da to blokira, Sijarto je rekao da u poslednjih 10 godina "nikada nije doživeo tako preterano emotivnu debatu koja se pretvorila u lične napade" kao što je to bila rasprava o Bliskom istoku održana prošlog vikenda u Savetu za spoljne poslove EU, prenosi agencija MTI.
"Jasno je da u Evropi postoji ozbiljan anti-izraelski stav. Mnogi to podržavaju. Možemo da vidimo nagli porast antisemitskih zločina i porast anti-izraelskih demonstracija u zapadnoj Evropi, kao i ovde, u Sjedinjenim Državama", rekao je Sijarto.
On je naveo da je "Izrael bio žrtva brutalnog terorističkog napada" i da je sprovodio "protivterorističke operacije koje su uključivale zaštitu civila i oslobađanje talaca".
"Štaviše, mora se učiniti sve što je moguće da se spreči eskalacija", upozorio je šef mađarske diplomatije.
17:40 07.02.2024
Zamenik komandanta za operacije Korpusa Islamske revolucionarne garde (IRGC) Abas Nilfrušan izjavio je danas da će Iran odgovoriti bez obzira na to gde u svetu Izrael ugrožava iranske interese.
"Nećemo ostaviti bez odgovora bilo koju akciju koju se izraelski režim usuđuje da preduzme protiv naših interesa na bilo kojem mestu", rekao je Nilfrušan, javila je televizija Pres TV.
Dodao je da izraelska strategija protiv Irana predstavlja "rat u sivoj zoni", koji je prvenstveno usmeren na, kako je naveo, pokušaj da se oslabe sastavni delovi iranske moći, kao što su nuklearna i raketna, preneli su ruski mediji.
Nilfrušan je naglasio da je ta strategija zasnovana na vođenju obaveštajnog rata i raspirivanju sukoba sa Iranom koji se, kako je naveo, približio crvenim linijama Teherana.
16:58 07.02.2024
Šef UN-a upozorava na „nesagledive posledice“ ako Izrael proširi kopnenu operaciju u Gazi na Rafu
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorava da, ukoliko bi Izrael proširio svoju kopnenu operaciju u Gazi na grad Rafa, to bi, kako je naveo, imalo "neopisive regionalne posledice".
„Posebno sam uznemiren izveštajima da izraelska vojska namerava da se sledeće fokusira na Rafu, gde su stotine hiljada Palestinaca „stisnute“ u očajničkoj potrazi za bezbednošću“, rekao je Gutereš, dodajući da bi „takva akcija eksponencijalno povećala ono što je već humanitarna noćna mora sa neopisivim regionalnim posledicama“, prenosi Tajms of Izrael.
UN su ranije nazvale situaciju u Rafi kao "lonac očaja pod pritiskom".
16:24 07.02.2024
Blinken: Ima još mnogo posla pre postizanja sporazuma o taocima
Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji se sastao sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom u Jerusalimu kako bi razgovarali o predloženom sporazumu o taocima i Hamasovom odgovoru, rekao je da „ima mnogo posla“ pre nego što se postigne dogovor.
„Paživo gledamo na to, kao i vlada Izraela, i ima mnogo posla koji treba da se uradi, ali smo veoma fokusirani na obavljanje tog posla i nadamo se da će moći da se nastavi oslobađanje talaca koje je prekinuto pre toliko meseci“, kaže Blinken, prenosi Tajms of Izrael.
15:55 07.02.2024
Iranski predsednik Ebrahim Raisi kritikovao je raspoređivanje američkih trupa na Bliskom istoku, rekavši da to „narušava bezbednost“.
„Prisustvo američkih snaga u našem regionu nema opravdanja“, rekao je Raisi na ceremoniji u Teheranu uoči 45. godišnjice Iranske islamske revolucije 12. februara.
15:24 07.02.2024
Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je bombardovala zgradu koju koristi Hezbolah u selu Marvahin na jugu Libana.
Dodaje se da su borbeni avioni tokom noći takođe pogodili još jednu lokaciju koja pripada Hezbolahu u Bani Haijanu.
Ranije danas iz Libana je ispaljen projektil na područje planine Dov, pogodivši otvoreno područje, a drugi projektil je ispaljen na područje Štule, saopštila je IDF, prenosi Tajms of Izrael.
14:55 07.02.2024
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu sastao se sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Jerusalimu kako bi razgovarali o situaciji u Gazi.
Netanijahuova kancelarija nije objavila detalje sastanka osim ocene da je bio „dugačak i dubinski“.
10:24 07.02.2024
Hamas izneo predlog prekida vatre u tri faze
Hamas je izneo svoj predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi trajao četiri i po meseca i doveo do okončanja rata, kao odgovor na ponudu koju su mu prošle nedelje preneli katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD i Izraela.
Hamas predlaže da se do prekida neprijateljstava dođe u tri faze, svaka u trajanju od 45 dana, prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.
Tim predlogom Hamas pristaje na razmenu preostalih izraelskih talaca koje je zarobio 7. oktobra, za Palestince zatvorene u izraelskim zatvorima. Očekuje, takođe, obnovu Pojasa Gaze, potpuno povlačenje izraelskih snage, kao i razmenu tela i posmrtnih ostataka poginulih.
U prvoj fazi, svi izraelski ženski taoci, muškarci ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi oslobođeni tokom prve faze, u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece iz izraelskih zatvora.
Preostali muškarci bi bili oslobođeni tokom druge faze, a razmena tela preminulih u trećoj fazi.
Do kraja treće faze, Hamas očekuje da će strane postići dogovor o okončanju rata.
U dodatku predloga, Hamas je naveo da traži da se oslobodi 1.500 zatvorenika, trećinu od kojih je želi da izabere sa liste Palestinaca kojima je Izrael izrekao doživotnu kaznu zatvora.
09:10 07.02.2024
Izrael gađao Homs u Siriji
Izrael je raketama gađao grad Homs u Siriji, izvestili su sirijski državni mediji.
Vojni izvor je saopštio agenciji SANA da je nešto posle ponoći Izrael pokrenuo vazdušni napad iz pravca severno od Tripolija, gađajući niz tačaka u gradu Homsu i njegovoj okolini.
Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je više projektila, saopštio je izvor agenciji.
SANA navodi da ima više civilnih žrtava u ovom raketnom udaru.
Izrael godinama izvodi napade na, kako tvrdi, mete povezane sa Iranom u Siriji, a od početka sukoba sa palestinskim Hamasom 7. oktobra, ovi napadi su intenzivirani.
07:51 07.02.2024
Saudijska Arabija: Neće biti diplomatskih odnosa sa Izraelom bez nezavisnosti Palestine
Saudijska Arabija je obavestila SAD neće biti diplomatskih odnosa između Rijada i Tel Aviva bez priznanja nezavisne palestinske države prema granicama iz 1967. godine, koje uključuju Istočni Jerusalim, saopštilo je saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministarstvo je dodalo da je još jedan uslov za uspostavljanje izeaelsko-saudijskih odnosa prestanak izraelske agresije na Pojas Gaze.
U utorak je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajeda dobila pozitivne povratne informacije o tome da su Saudijska Arabija i Izrael spremni da nastave diskusije o uspostavljanju odnosa.
Rijad je uputio poruku SAD da potvrdi svoj nepokolebljiv stav Vašingtonu o palestinskom pitanju nakon Kirbijevih komentara, saopštilo je saudijsko ministarstvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala