- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Bugarskoj negoduju: EU deli pomoć Ukrajini, a njihovi farmeri zasipaju đubrivom institucije

© AP Photo / Sylvain PlazyProtest poljoprivrednika u Belgiji
Protest poljoprivrednika u Belgiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
Pratite nas
Bivši ministar poljoprivrede Bugarske Javor Gečev rekao je da ne treba izdvajati Ukrajini nova sredstva iz budžeta EU u trenutku kada farmeri zasipaju đubrivom evropske institucije.
On je osudio ponašanje evropskih vlasti prema poljoprivrednicima.

„Ne treba izdvajati Ukrajini 50 milijardi evra u momentu kada evropske institucije zasipaju đubrivom i pritom cinično reći zemljama EU: 'rešavajte problem sa evropskim proizvođačima jer novac za kompenzaciju štete poljoprivrednicima, izazvane krizom u Ukrajini, treba da se izdvaja samo iz državnog budžeta'. Istina je da takvog novca u budžetu nema“, istakao je Gečev.

On je napomenuo da su njega optuživali za razne stvari kada je reč o ekonomiji i nacionalnim interesima – da je „Putinov pristalica“ i on i čitava Vlada.
„Međutim, ispostavlja se da su sada Putinove pristalice Francuska, Nemačka, Španija, Poljska, Mađarska, Rumunija i Grčka“, ocenio je bivši ministar.
Po njegovim rečima, Evropa plaća posledice krize u Ukrajini, a sredstva namenjena za rešavanje tog problema jednostavno ne mogu da spasu poljoprivredni sektor.

„Neću da kažem ništa loše o Ukrajini, neka im je sa srećom u borbi za njihovu državu, ali stvar je u tome što cela Evropa plaća kompletnu cenu. Problem je što subvencije više ne mogu da prate gubitke i problem je toliki da će ceo sistem jednostavno puknuti“, zaključio je on.

U aprilu 2023. godine, kada je Gečev bio ministar u privremenoj vladi, Bugarska je uvela privremenu zabranu uvoza ukrajinskih proizvoda. Ona je ukinuta u septembru 2023. kada je na vlast došla aktuelna Vlada.
Poslednjih nedelja u zemljama EU učestali su protesti farmera koji su i ranije zahtevali da se promeni politika vezana za poljoprivredu, da se ukinu brojna ograničenja koja su im nametnuta, uključujući ekološka, i zaustavi nekontrolisani uvoz jeftinih proizvoda iz inostranstva. Njihova udruženja tvrde da je bavljenje poljoprivredom u EU postalo praktično neisplativo zbog politike Evropske komisije i zemalja.
Ranije je Kremlj više puta konstatovao da Zapad za sve krivi Rusiju, te da je to opšti trend.
Pogledajte još:
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
RUSIJA
„Da li se i Zemlja rotira po nalogu Moskve?“: Zaharova ismejala Ursulu fon der Lajen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala