- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Švedska donela odluku – obustavlja istragu o diverziji na „Severnim tokovima“

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtŠvedski brod za postavljanje cevi i plovila za podršku tokom polaganja cevi gasovoda „Severni tok 2“
Švedski brod za postavljanje cevi i plovila za podršku tokom polaganja cevi gasovoda „Severni tok 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
Pratite nas
Tužilaštvo Švedske obustavlja istragu o diverziji na gasovodima „Severni tok“, jer slučaj nije u nadležnosti zemlje i umešanost švedskih građana u diverziju nije utvrđena, izjavio je švedski tužilac Mats Ljungkvist.
Švedsko tužilaštvo je navelo da je preliminarna istraga prekinuta, jer diverzija nije bila usmerena protiv bezbednosti kraljevstva, društva ili drugih zakonskih normi.
„Možemo da konstatujemo da ovaj slučaj nije u nadležnosti Švedske“, rekao je Ljungkvist.
On je istakao da je istraga bila sistematična i detaljna i da je sprovedeno detaljno istraživanje mesta zločina.
„Glavni cilj istrage bio je utvrđivanje moguće umešanosti švedskih građana u diverziju ili korišćenje švedske teritorije za njeno izvršenje, što bi moglo da šteti švedskim interesima ili njenoj bezbednosti. Vlasti imaju jasnu predstavu o incidentu, kao i da nije pronađeno ništa što ukazuje na umešanost Švedske ili švedskih građana u napad koji je sproveden u međunarodnim vodama“, navodi se u izjavi švedskog tužilaštva.
Zaključeno je da će Nemačka nastaviti istragu o diverziji na „Severnim tokovima“, kao i da će Švedska predati Nemačkoj materijale koji mogu da se iskoriste kao dokazi u nemačkoj istrazi.

Peskov: Pitam se kako će Nemačka pristupiti ovoj istrazi?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da će biti veoma interesantno videti kako će Nemačka pristupiti istrazi.
„Švedska je mnogo izgubila u vezi sa tom diverzijom i mnogo čega se odrekla zbog toga. Trpe nemački obveznici, nemačke firme, kompanije, gube konkurentnost, gube profitabilnost bez ovog gasa. Biće zanimljivo koliko će studiozno nemačke vlasti pristupiti istrazi“, rekao je Peskov.

Diverzije na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Ove tri države objavile su da će sprovesti nacionalne istrage o diverziji, ali su odbile da i Rusija učestvuje.
Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Pogledajte i:
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
SVET
Nemačka nastavlja sa istragom eksplozija na gasovodima „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala