- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg i Salivan: Nema direktne pretnje od napada Rusije; Podrška Kijevu bez obzira na Zalužnog

© AP Photo / Kevin WolfSastanak delegacija SAD i NATO
Sastanak delegacija SAD i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
Pratite nas
NATO ne vidi nikakvu direktnu opasnost od napada Rusije na neku državu članicu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Ne gledamo na mir kao na nešto garantovano ali ne vidimo nikakvu neposrednu opasnost od napada Rusije na teritoriju države članice“, rekao je na on na zajedničkoj konferenciji za medije sa pomoćnikom američkog predsednika Džejkom Salivanom u Briselu.

Šef NATO je rekao i da će Alijansa nastaviti da podržava Ukrajinu bez obzira na potencijalnu ostavku glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog.
„Ne mešamo se u to pitanje, a pomoć će, svakako, nastaviti da stiže“, rekao je Stoltenberg.
To je potvrdio i američki zvaničnik.
„Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju i vladu u Kijevu i ukrajinsku vojsku bez obzira na kadrovska rešenja“, naveo je Salivan povodom spekulacija o smeni Zalužnog.
Salivan je izjavio da američki predsednik Džozef Bajden namerava da istraje u tome da Kongres izdvoji nova sredstva za Ukrajinu.
On je dodao da je od mnogih saveznika čuo nova obećanja o tome da će pružiti opipljivu pomoć Kijevu.
„Kako je predsednik juče rekao, on će naporno raditi na tome da se dođe do paketa mera za podršku Ukrajini koji će podržati obe stranke“, naveo je on i dodao da se ne razmatra plan „B“.
I Stoltenberg je rekao da je od životne važnosti da Kongres postigne dogovor o daljoj pomoći Kijevu.
On je takođe otkrio da Alijansa ima nove porudžbine municije u vrednosti od 10 milijardi dolara, pri čemu 5,5 milijardi dolara otpada na rakete za sistem "patriot".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala