- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Razobličena lažna briga evropskih parlamentaraca za izbore u Srbiji – jedina meta im je Rusija

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaEvropski parlament, EU
Evropski parlament, EU - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
Pratite nas
Poslanici Evropskog parlamenta, u nacrtu rezolucije o kojoj odlučuju u četvrtak, a sve pod parolom „brige za izborni proces i demokratiju u Srbiji“, napali su Sputnjik i RT Balkan. Oni traže od Evropske komisije i da prekine EU integracije sa Srbijom dok Beograd ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji.
Sputnjik i RT Balkan optuženi su bez konkretnih ili makar lažnih dokaza za negativan uticaj na izbore u Srbiji, time što su „aktivno doprineli širenju dezinformacija o opozicionim kandidatima“ i pored toga što je Sputnjik tokom predizborne kampanje imao intervjue sa najrelevantnijim političkim akterima kako vlasti tako i opozicije.
Predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje profesor Stevica Deđanski smatra da ovaj nacrt ne pokazuje ništa sem „zle namere“. Ako bi Srbija poslušala preporuke EP, kako kaže, izgubila bi i prijateljstvo sa Rusijom ali i sve ostalo.
Naš sagovornik ističe da rezolucije, nacrte i ostale „dobronamerne savete“ sa Zapada treba čitati između redova. Osnovna namera Zapada, naglašava on, jeste da udalji Srbiju od Rusije, kako bi ostvario svoje geopolitičke interese.
Sve što kažu nema nikakve veze ni sa činjenicama ni sa nekom dobrom namerom. Cilj jeste da se Srbija posvađa sa Rusijom i da ne brine o svojim nacionalnim interesima i prijateljima, što mi uspevamo da izbegnemo. S jedne strane to izbegavamo hrabro jer imamo prijatelje, a s druge strane, naš je interes da negujemo dobre odnose sa Rusijom. Ovo pogotovo dolazi do izražaja kada je u pitanju odbrana nacionalnih interesa, rekao je za Sputnjik Stevica Deđanski.
On objašnjava da čitava priča o sankcijama služi jedino kako bi se oslabila pozicija Srbije, a da je zapadni stav o Rusiji i dešavanjima u medijima poznat svima od ranije. Vezivanje izbora u Srbiji sa Sputnjikom nema apsolutno nikakve veze i, kako dodaje Deđanski, „pokazuje samo nove zle namere dela evropskih parlamentaraca“.

Sloboda mišljenja kao apstraktna kategorija

Deđanski govori o tome kako je sloboda mišljenja, za koju se nekada verovalo da na Zapadu postoji, odavno izumrla kategorija i da u nju danas „veruju samo natofili“, koje sam Zapad svakim potezom sve više demantuje.
Ukoliko bi predsednik Srbije prihvatio sve „preporuke“ i uveo sankcije Rusiji, od Srbije ubrzo ne bi ništa ostalo, smatra Deđanski. Kada bi se napravio jedan takav „ustupak“, za njim bi usledili i drugi, a kraja ne bi bilo.
Dva dana bismo bili poštovaoci zapadnih vrednosti i demokrate, a onda bi nam treći dan ponovo tražili Kosovo i Republiku Srpsku, pa bi zatim prešli dalje na Rašku i verovatno na Vojvodinu. Nema kraja njihovim zahtevima i nema kraja njihovom neprijateljstvu prema nacionalnim interesima Srbije.
© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaEvropski parlament
Evropski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
Evropski parlament
Rešenje je, kaže Sputnjikov sagovornik, na sredini. Dakle, ne treba popuštati pod pritiscima, ali se takođe ne treba ni „busati u grudi“ kako možemo da izdržimo svaki vid napada i pobedimo sami. Po njegovom mišljenju, Srbija treba da vodi politiku kao i do sad, umerenu, odmerenu, čuvajući saveznike i prijatelje i ponekad negde popustiti, kada to ne ide u pravcu koji šteti nacionalnim interesima Srbije. Na mišljenje Evropskog parlamenta i kolektivnog Zapada se ne treba mnogo osvrtati, kaže Deđanski, jer je ono već „nepopravljivo“.
To, kako će oni nas da doživljavaju već znamo jer to gledamo prethodnih trideset godina. Smatrali su nas najgorim na svetu, napravili nam pogrom na Kosovu, otcepili Kosovo i Metohiju, otcepili Crnu Goru... Tako da kod njih i kada ispunjavate sve moguće uslove koji postoje, ne dobijate ništa, jasan je Deđanski.

Ruski mediji i srpski izbori

Kada je reč o lažnim optužbama na račun ruskih medijskih kuća koje rade u Srbiji i njihovoj ulozi u ovdašnjim izborima, Deđanski kaže da za Sputnjik i RT u Srbiji neće biti problema.
Ti mediji se apsolutno ponašaju u skladu sa evropskim standardima, a sasvim je druga stvar to što Evropa svoje standarde „svako malo menja“. I što ona sama ne poštuje te standarde. Sloboda medija je u Srbiji dozvoljena i, zaključuje Deđanski, ruski mediji u Srbiji će izdržati sve pritiske.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala