Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evroposlanik: EPP ne podržava sve iz predloga rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
Pratite nas
Evropski poslanik Franc Bogovič izjavio je da Evropska narodna partija (EPP), najveća politička grupacija u EP čiji je i on član, ne podržava sve što se nalazi u konačnom predlogu rezolucije EP o situaciji u Srbiji posle izbora i istakao da će unutar EPP imati izdvojena glasanja u vezi sa pitanjem uslovljavanja finansijske pomoći EU.
Bogovič je za Tanjug rekao da strahuje da ponekad rezolucije poput ove o situaciji u Srbji nakon izbora, čiji je konačan predlog danas objavljen, a o kojem će se sutra glasati u EP, dovode do razdvajanja, kako unutar EP, tako i na relaciji Srbija-EU, a da bi on više voleo da dođe do približavanja.
"Bojim se da ovakva rezolucija neće ići u tom pravcu", poručio je Bogovič i naglasio da kada se prihvataju ovakve rezolucije, on bi više voleo da su to rezolucije koje na neki način rešavaju stvari.
On je istakao da bi više voleo da se to pitanje pokrenulo nakon objave konačnog izveštaja Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), ali "većina u ovom parlamentu misli drugačije".
Bogovič je rekao da se u rezoluciji nalaze neka pitanja koje je i očekivao, a da će se sad "videti kako će biti sutra".
On je, nakon što se u rezoluciji našlo pitanje uslovljavanja finansijske pomoći EU, Bogovič je rekao da tu postoje stvari "gde se grupe nisu ujedinile".
"U EPP imaćemo i neka izdvojena glasanja u vezi sa tim jer ne podržavamo sve ono što sve je u ovoj rezoluciji", naglasio je Bogovič.
Na pitanje kako staviti tačku i krenuti dalje nakon izbora u Srbiji, Bogovič je rekao da je jako značajno da se prvo stvari smire u Srbiji i istakao da su pošteni izbori, gde svi imaju jednake mogućnosti, uključujući zastupljenost u medijima, uslov za demokratiju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala