- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bublik ispisao istoriju tenisa – a Hrvati besni

© AP Photo / Alessandra TarantinoAleksandar Bublik
Aleksandar Bublik - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
Pratite nas
Aleksandar Bublik, ruski teniser koji igra pod zastavom Kazahstana, osvojio je titulu na turniru u Monpeljeu pobedom nad Bornom Ćorićem, hrvatskim teniserom, rezultatom 5:7, 6:3, 6:2. Do ove titule Bublik je stigao na nesvakidašnji način, a finale je naljutilo hrvatsku javnost jer je Borna zbog ličnog uspeha ostavio reprezentaciju na cedilu.
Način na koji je Aleksandar Bublik u Monpeljeu stigao do titule ne pamti se u belom sportu. Kazahstanski teniser postao je prvi igrač u istoriji koji je do trofeja došao tako što je u svakom meču izgubio prvi set.
Dakle, za desetu titulu u karijeri Bublik je morao da napravi četiri preokreta u čemu je i uspeo. Najpre se vratio u prvom kolu protiv Denisa Šapovalova, zatim je preokrenuo protiv Aleksandra Ševčenka i Feliksa Ože Alijasima, a onda je za kraj odigrao sjajan meč protiv Borne Ćorića.
Na pitanje da li je želeo da igra duge mečeve pa je zbog toga namerno gubio prve setove, Bublik je dao zanimljiv odgovor.
„Iskreno, posle 4:1 pitao sam trenrea šta bi trebalo da radim. Dao mi je dobar savet. Ponovo sam izgubio set“, rekao je uvek interesantni teniser ruskog porekla.
Po jedan brejk u prvom setu razmenili su Aleksandar i Borna, međutim hrvatski teniser još jednom je oduzeo servis gem protivnika i tako uspeo da povede u finalu.
Bublikov odgovor stigao je ekspresno, od starta drugog seta je pretio, a zatim je i napravio dva brejka koji su najavili preokret. U trećem setu Bublik je još jednom oduzeo servis gem Ćoriću, a Hrvat na drugoj strani nije iskoristio četiri brejk lopte što je i odlučilo meč.
Uz poraz u finalu Ćorić mora da se nosi i sa negativnim komentarma hrvatske javnosti jer je reprezentaciju ostavio na cedilu tokom Dejvis kupa.
Borna je pre susreta Hrvatske i Belgije u kvalifikacijama za Grupnu fazu imao razgovor sa Velimirom Zovkom, selektorom reprezentacije, u kojem mu je objasnio da nije spreman da igra kao lider što bi svakako bio s obzirom da je trenutno najbolje rangirani hrvatski teniser.
„Svi naši najbolji igrači su se stavili na raspolaganje, što znači i za Bornu. Kad smo razgovarali o susretu sa Belgijom, rekao mi je da ne bi igrao ako nije u najboljem stanju, i zdravstveno i igrački, jer kad je u reprezentaciji želi dati maksimum, a u tom trenutku je smatrao da nije u takvoj poziciji. Ni sad još nije u formi u kojoj želi da bude. Ispoštovao sam njegovu volju, a nažalost, u međuvremenu se dogodilo da spletom okolnosti zbog povreda nemamo na raspolaganju sve igrače“, rekao je Zovko pre kvalifikacionog meča.
Hrvatska je kao i Srbija poražena u Dejvis kupu, a iako se selektoru žalio na formu i umor Ćorić je otišao u Monpelje gde je stigao do finala čime je očigledno sam sebe demantovao.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
SPORT
Holand otkrio da mu je Novak uzor: Ostao je dosledan sebi – došao je niotkud
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala