- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski mediji: Iza ubistva ukrajinskih i ruskih političara stoji SBU

© Sputnik / Grigoriy Vasilenko / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Službe bezbednosti Ukrajine
Pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Ukrajinska novinska agencija Ukrinform saopštila je da iza ubistava bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, ratnog reportera Vladlena Tatarskog, kao i pokušaja atentata na više ukrajinskih i ruskih političara i javnih ličnosti, stoji Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).
„Služba bezbednosti Ukrajine je umešana u likvidaciju izdajnika Ilje Kive, ruskog teroriste i propagandiste Vladlena Tatarskog, generalnog tužioca takozvane LNR Sergeja Gorenka, poslanika-teroriste LNR Olega Popova i drugih izdajnika i neprijatelja Ukrajine“, navodi agencija, pozivajući se na izvore u SBU.
Kako se navodi u materijalu, SBU je potvrdila da su „specijalne operacije likvidiranja neprijatelja Ukrajine“ sada jedna od oblasti rada Službe.
Osim toga, izvor Ukrinforma je naveo da je SBU već duže vreme „aktivno radila“ na zaporoškom i hersonskom pravcu protiv civila, koje su u članku nazvali „izdajnicima i kolaboracionistima“.
Telo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ukrajine Ilje Kive pronađeno je 6. decembra 2023. godine u selu Suponjevo u Moskovskoj oblasti. Prema preliminarnim podacima istrage, uveče je u parku jednog od vikend-naselja u Suponjevu nepoznata osoba pucala u Kivu, koji je preminuo na licu mesta. Kasnije je predstavnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane Andrej Jusov izjavio da je Kiva ubijen „tokom specijalne operacije SBU“.
Dana 2. aprila je u kafiću u Sankt Peterburgu eksplodirala eksplozivna naprava u kojoj je poginuo ratni reporter Vladlen Tatarski (pravo ime Maksim Fomin). Hospitalizovana je 31 osoba. Osmoro ljudi je u teškom stanju, još devet nastradalih je na ambulantnom lečenju. Za ubisto je osumnjičena i privedena Darja Trepova.
Istražni komitet Rusije kasnije je saopštio da je Darja Trepova optužena za teroristički napad u Sankt Peterburgu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala