- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Svet nas posmatra“: Bajden tražio od Kongresa da odmah odobri predlog zakona o pomoći Ukrajini

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je od američkog Kongresa da „odmah“ odobri i dostavi mu na potpis predlog zakona Senata o pomoći Ukrajini i zaštiti granice Sjedinjenih Američkih Država.
Prema njegovim rečima, američki kongresmeni treba da odgovorno pristupe usvajanju predloga zakona, jer predstavljaju zakonodavce „velike države“.
„Svet nas posmatra, a trenutno stanje ne priliči dejstvima velike zemlje“, dodao je Bajden.
Američki lider je istakao da za sada nije spreman da razmatra mogućnost usvajanja posebnog zakona o pomoći Ukrajini ili Izraelu.
On je takođe naglasio da njegov prethodnik Donald Tramp pokušava da spreči da Kongres da odobri predlog zakona o pomoći Ukrajini i zaštiti američke granice koji je pripremio Senat, a takođe ne želi da reši ni migracionu krizu u SAD.
Bajden je ocenio da je Ukrajina u očajnom položaju zbog prestanka vojne pomoći iz SAD.
„Sat otkucava. Svaka nedelja, svaki mesec koji prođu bez nove pomoći Kijevu znače da im ostaje sve manje granata, manje sredstava PVO, manje sredstava koima Ukrajina može da se odbrani od ruskog napada“, naglasio je američki lider u Beloj kući novinarima.
Portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je da Bajdenova administracija nije spremna da govori o postojanju „plana B" u slučaju neuspeha predloga zakona Senata o pomoći Ukrajini i zaštiti granice i insistira na usvajanju predloženog dokumenta.
Bajden se danas obratio putem televizije kako bi podržao kompromisni nacrt budžeta predložen u Senatu, a kojim bi za pomoć Ukrajini, za Izrael, kao i za regulisanje situacije na južnoj granici, bilo izdvojeno 118,3 milijardi dolara. Ovaj predlog zakona je pripremljen kao odgovor na zahteve republikanaca za finansiranje rešenja pogranične krize, nakon što su krajem prošle godine pod izgovorom migracione krize, blokirali razmatranje pomoći Ukrajini.
Republikanci su oštro kritikovali kompromisni dokument Senata, jer smatraju da predložene mere nisu dovoljne. U svojstvu alternativnog koraka, Predstavnički dom sprema sopstveni dokument o izdvajanju pomoći Izraelu u vidu posebnog paketa u skladu sa ranijim zahtevom Bajdena koji je tražio 14 milijardi dolara. Bela kuća je već pripretila da će staviti veto na dokument u slučaju njegovog usvajanja.
Pogledajte i:
Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Vašington: Nemamo magični ćup sa novcem za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala