https://lat.sputnikportal.rs/20240206/stvoren-elektronski-nos--sta-sve-moze-da-nanjusi-foto-1167360813.html
Stvoren elektronski nos – šta sve može da nanjuši? /foto/
Stvoren elektronski nos – šta sve može da nanjuši? /foto/
Sputnik Srbija
Elektronski nos koji je osmislila italijanska naučnica Sonja Fredi u stanju je da nanjuši poreklo i svežinu vina, saopštio je danas Katolički univerzitet u Breši. 06.02.2024, Sputnik Srbija
2024-02-06T23:00+0100
2024-02-06T23:00+0100
2024-02-06T23:00+0100
nauka i tehnologija
nauka
društvo
italija
vino
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0b/12/1163933160_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_4744adcd3768622a3d8628ee46e08faa.jpg
Fizičarka iz Breše i koordinator projekta "Od nanostruktura do veštačke inteligencije: elektronski nos za zaštitu i valorizaciju vinske baštine", kreirala je ovaj uređaj na univerzitetskom odseku za fiziku."Elektronski nos otkriva molekularne biomarkere i utire put novim metodama kontrole kvaliteta", navodi se u saopštenju Univerziteta, prenosi Ansa.Kako se napominje, hrana i piće emituju određene molekule gasa koji mogu da ukažu na to da li je proizvod svež ili pokvaren.Nos detektuje ove molekule biomarkera zahvaljujući analizi isparljivih komponenti i potencijalno se može primeniti u različitim oblastima kao što je kontrola kvaliteta, svežine i porekla proizvoda.Vino karakteriše oko 800 različitih organoleptičkih i isparljivih komponenti koje identifikuju ne samo njegov hemijski sastav ili vrstu korišćenog grožđa već i njegovo poreklo.Poslednjih godina, vinska industrija je zahtevala sve brže i pouzdanije tehnike za proveru porekla DOCG ili DOC vina a upotreba elektronskog nosa, zahvaljujući visokoj osetljivosti senzora je tehnika koja postaje sve popularnija u ovoj oblasti.Elektronski nos je testiran u laboratoriji na različitim uzorcima, kao što su amonijak, aceton i sirćetna kiselina, indikatori falsifikovanih vina.Zatim su na red došla i stvarna ispitivanja raznih vina, kako za proveru njihove svežine, posebno generičkog belog vina za kuvanje, tako i za prepoznavanje različitih vrsta.Testirana su razna bela i crvena vina proizvedena u Lombardiji (Pinot grigio, Pinot rosso, Lugana, Chardonnai, Sauvignon, Prosecco, Rime rose)Pokazalo se da je elektronski nos sposoban da prepozna svežinu i poreklo generičkog belog vina i da prepozna različita vina sa visokom preciznošću.Pogledajte i:
italija
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/0b/12/1163933160_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_9b27e765480bd65448bb598abcee213a.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka, društvo, italija, vino
nauka, društvo, italija, vino
Stvoren elektronski nos – šta sve može da nanjuši? /foto/
Elektronski nos koji je osmislila italijanska naučnica Sonja Fredi u stanju je da nanjuši poreklo i svežinu vina, saopštio je danas Katolički univerzitet u Breši.
Fizičarka iz Breše i koordinator projekta "Od nanostruktura do veštačke inteligencije: elektronski nos za zaštitu i valorizaciju vinske baštine", kreirala je ovaj uređaj na univerzitetskom odseku za fiziku.
"Elektronski nos otkriva molekularne biomarkere i utire put novim metodama kontrole kvaliteta", navodi se u saopštenju Univerziteta,
prenosi Ansa.
Kako se napominje, hrana i piće emituju određene molekule gasa koji mogu da ukažu na to da li je proizvod svež ili pokvaren.
Nos detektuje ove molekule biomarkera zahvaljujući analizi isparljivih komponenti i potencijalno se može primeniti u različitim oblastima kao što je kontrola kvaliteta, svežine i porekla proizvoda.
Vino karakteriše oko 800 različitih organoleptičkih i isparljivih komponenti koje identifikuju ne samo njegov hemijski sastav ili vrstu korišćenog grožđa već i njegovo poreklo.
Poslednjih godina, vinska industrija je zahtevala sve brže i pouzdanije tehnike za proveru porekla DOCG ili DOC vina a upotreba elektronskog nosa, zahvaljujući visokoj osetljivosti senzora je tehnika koja postaje sve popularnija u ovoj oblasti.
Elektronski nos je testiran u laboratoriji na različitim uzorcima, kao što su amonijak, aceton i sirćetna kiselina, indikatori falsifikovanih vina.
Zatim su na red došla i stvarna ispitivanja raznih vina, kako za proveru njihove svežine, posebno generičkog belog vina za kuvanje, tako i za prepoznavanje različitih vrsta.
Testirana su razna bela i crvena vina proizvedena u Lombardiji (Pinot grigio, Pinot rosso, Lugana, Chardonnai, Sauvignon, Prosecco, Rime rose)
Pokazalo se da je elektronski nos sposoban da prepozna svežinu i poreklo generičkog belog vina i da prepozna različita vina sa visokom preciznošću.