- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Senegal pred državnim udarom /video/

© AFP 2023 / SEYLLOU Afrika
Afrika - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Parlament Senegala odobrio je odlaganje predsedničkih izbora sa 25. februara na 15. decembar 2024. i produžio ovlašćenja aktuelnog predsednika zemlje Meki Sala, koja je trebalo da prestanu 2. aprila, javio je senegalski portal Senego. Stručnjaci upozoravaju da previranja u u ovoj afričkoj zemlji mogu da se završe državnim udarom.
Raspravu o predlogu zakona pratili su burni protesti poslanika opozicije. Kao rezultat toga, žandarmerija, koju je pozvao predsednik parlamenta, uklonila je iz sale najaktivnije parlamentarce koji su blokirali pristup govornici. Nakon ovoga, preostalih 105 poslanika u sali jednoglasno je glasalo za odlaganje izbora. Istovremeno, provladinu frakciju podržao je i deo opozicije, koji smatra da treba održati stabilnost u zemlji.
Bivši šef francuske Vojno-obaveštajne službe general Kristof Gomar ne isključuje da bi u Senegalu moglo da dođe do državnog udara ukoliko aktuelni predsednik Meki Sala izgubi podršku vojske.

"Sve dok vojska i žandarmerija podržavaju Meki Sala, on će ostati (na svojoj funkciji) ... ali kada vojska ... prestane da ga podržava, postoji mogućnost da će biti smenjen", rekao je Gomar televiziji LCI.

3. februara, u televizijskom obraćanju naciji, predsednik Senegala Meki Sal saopštio je da odlaže predsedničke izbore zbog „zabune oko kandidata“. Kao odgovor, opozicija je optužila šefa države za „ustavni udar“ i pozvala na proteste. Prvi od njih održan je 4. februara u glavnom gradu zemlje, Dakaru. Demonstracije su rasterale snage bezbednosti. U ponedeljak je ispred zgrade parlamenta održan miting opozicije.
Senegal je bivša francuska kolonija koja je stekla nezavisnost 1960. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala