- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski „Tobol“ – ubica satelita, izaziva paniku u NATO

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaTaktičko-specijalne vežbe Centralnog vojnog okruga u Sverdlovskoj oblasti
Taktičko-specijalne vežbe Centralnog vojnog okruga u Sverdlovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Najveća enigma za NATO je novi ruski sistem za elektronsko ratovanje, koje se navodno nalazi u Kalinjingradu i štiti tu rusku eksklavu od mogućih raketnih napada. Iako se o njemu gotovo ništa ne zna, mediji ga već nazivaju „ubicom satelita“.
Britanski „Ekspres“ navodi da rusko elektronsko „oružje“ izaziva strah u NATO-u, dok „Moskva preti GPS haosom“. Precizira se da je reč o navodnom ruskom strogo tajnom oružju pod nazivom „Tobol“, koji se nalazi u vojnom objektu u Kalinjingradu i podseća na „veliku satelitsku antenu“.
Iako su slike koje se navodno odnose na uređaj kružile društvenim medijima, njihova autentičnost nije potvrđena. Stručnjaci za elektronsko ratovanje pretpostavljaju da „Tobol“ služi u odbrambene svrhe, da bi mogao da poremeti GPS tehnologiju u nekoliko pravaca, potencijalno štiteći Kalinjingrad od nadolazećih projektila.
„To je elektromagnetno oružje. Tačnije, to nije oružje, jer ne ubija. Ovo je sistem za zaštitu sistema veze, sistema navođenja, navigacije i tako dalje. Uostalom, sve se dešava preko radio-zraka, a ovaj sistem može da prekine vezu između satelita i operatera“, kaže ruski ekspert Viktor Litovkin.
Pojedini ruski izvori navode da je „Tobol“ toliko moćan da je u stanju da „spali“ ceo elektronski sadržaj neprijateljske opreme, a ne samo da poremeti signale.
Litovkin napominje da Zapad nema sredstva kojima može da se suprotstavi ruskim sistemima za elektronsko ratovanje.
„Ne može na taj način da mu se suprotstavi, može samo da uništi ta sredstva, nema drugog načina, a to znači da bi, recimo, Sjedinjene Države morale da napadnu našu teritoriju. U tom slučaju, mi bismo morali da izvršimo napad na teritoriju SAD, ali to bi onda bio rat“, objašnjava ruski stručnjak.
On ističe da je Kalinjingradska oblast, u svakom slučaju, dobro zaštićena ruska teritorija.

„Tobol“ – trn u oku Zapada

Pominjući „Tobol“, zapadni mediji navode da je Rusija razvila „zastrašujuće oružje“ sposobno da blokira vitalne GPS signale i na avionima i na brodovima i tvrde da u Rusiji ima najmanje sedam takvih uređaja.
General Martin Harem, komandant estonskih odbrambenih snaga, tvrdi da je došlo do poremećaja u GPS navođenju vazdušnog i pomorskog saobraćaja u Finskoj, baltičkim državama i Poljskoj, ali da se „ne zna da li Rusi žele nešto da postignu ili samo vežbaju i testiraju svoju opremu”.
Prema nalazima zapadnih obaveštajnih službi, elektronsko oružje za koje se sumnja da je izazvalo ove poremećaje, verovatno se nalazi na ruskoj vojnoj lokaciji u Kalinjingradu, između Litvanije i Poljske.
Zapadni analitičari pretpostavljaju da je to odbrambeni sistem koji štiti od GPS navođenog oružja koje koriste druge zemlje.
Izazivanje smetnje GPS-a u ovim obično veoma preciznim projektilima može dovesti do toga da promaše cilj.
Moskva se po ovom pitanju nije oglasila.
Međutim, Zapadu je „Tobol“ već duže vreme „trn u oku“ - američki mediji su, pozivajući se na poverljiva dokumenta Pentagona, još prošlog aprila pisali da „Rusija možda stvara ubicu neprijateljskih satelita“. Moskva, kako su tada naveli, mesecima eksperimentiše sa svojim sistemom za elektronsko ratovanje "Tobol", kako bi omela satelitske operacije "Starlinka" koji je u vlasništvu Ilona Maska, a čije usluge koristi Kijev od početka specijalne vojne operacije.

Rusija nad svojom teritorijom širi radarsko polje

Rusija uspešno koristi prednosti svojih sistema za elektronsko ratovanje da neutrališe ukrajinske bespilotne letelice i izbaci rakete sa kursa.
Ruski vojni eksperti napominju da je problem borbe protiv bespilotnih letelica danas najvažniji za sve armije sveta, te da Rusija stalno unapređuje stanice za elektronsko ratovanje i protivvazdušne raketne sisteme za borbu protiv ukrajinskih dronova, na koje se kijevski režim oslanja.
Kako stručnjaci objašnjavaju, da bi se modernizovao dron potrebno je najviše mesec-dva i nekoliko hiljada dolara. Spolja će to biti isti dron, ali njegove tehničke karakteristike u oblasti elektronike, posebno zaštite od rada stanice za elektronsko ratovanje biće iz korena promenjeno. Ali, da bi se promenila stanica potrebne su stotine hiljada dolara i rad od najmanje godinu dana.
S druge strane, Rusije širi radarsko polje za kontrolu dronova na malim visinama.
Kako je za Sputnjik rekao zamenik generalnog direktora koncerna „Almaz Antej“ Dmitrij Savicki polje je sada značajno šire u poređenju sa onim što je bilo pre početka specijalne vojne operacije i nastavlja da se uvećava u različitim pravcima, posebno tamo gde se i dalje pojavljuju pretnje.
Radarsko polje oko Moskve omogućava da se na vreme pronađu i unište dronovi.
Savicki je dodao da je „Almaz Antej“ proizveo višepozicioni sistem za praćenje dronova. Taj sistem objedinjuje radiotehnička sredstva za praćenje i kontrolu vazdušnog prostora i zajednički server za određivanje koordinata i analizu otkrivenih dronova.
Prema njegovim rečima, nov sistem u vazduhu formira jedinstveno informativno polje na malim visinama, na kojima lete dronovi, helikopteri i mali avioni. Na takav način se osigurava kontrola bespilotnih letelica, kako bi oni pratili baš one rute koje su im propisane.
Pogledajte i:
ruski sistem Repelent  - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
RUSIJA
Šta sve može ruski sistem "Repelent" koji će biti predstavljen u Nišu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala