- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija najavila moguće povlačenje iz Arktičkog saveta

© Sputnik / Vladimir AstapkovichMorska luka Dudinka
Morska luka Dudinka - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Rusija ne isključuje mogućnost da se povuče iz Arktičkog saveta ako rad organizacije ne bude odgovarao interesima Moskve, rekao je specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Nikolaj Korčunov za Sputnjik.

„Polazimo od toga da moramo raspolagati svim opcijama za spoljnopolitički manevar, uključujući i povlačenje iz Arktičkog saveta, ako njegov rad ne bude odgovarao ruskim interesima“, kazao je diplomata.

Kako je dodao, savet trenutno praktično ne funkcioniše. Norveška, koja trenutno predsedava organizacijom, pokušava da pokrene njen rad u punom formatu ali ne nailazi na podršku među drugim članicama saveta.
Korčunov je takođe rekao da Moskva vidi da raste interesovanje drugih zemalja za Severni morski put usled zaoštravanja situacije u Crvenom moru.
Arktički savet je osnovan 1996. godine na inicijativu Kanade u cilju saradnje u oblasti očuvanja životne sredine i obezbeđenja održivog razvoja polarnih regiona. U njegov sastav, pored Kanade, ulazi još sedam arktičkih država: Rusija, SAD, Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska.
U martu 2022. godine zapadne zemlje, članice saveta objavile su da obustavljaju učešće u svim događajima organizacije u znak protesta zbog događaja u Ukrajini. U maju 2023. godine predsedavanje u savetu je prešlo na Norvešku.
Pogledajte još:
Brod u Crvenom moru - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2024
RUSIJA
Raste napetost u Crvenom moru: Severni morski put postaje alternativa Sueckom kanalu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala