- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Predstavnik Stejt departmenta odbio da odgovori na pitanje Sputnjika o oborenom Il-76 /video/

© Foto : Photo from the social mediaMesto pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti
Mesto pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel odbio je da odgovori na pitanje novinara Sputnjika o obaranju ruskog aviona Il-76, koji je prevozio ukrajinske zarobljenike. Umesto toga, zvaničnik je optužio Moskvu za nepouzdane informacije.
Na pitanje novinara Sputnjika o mogućnosti da Vašington sprovede istragu ovog terorističkog napad na ruski avion, Patel je, umesto odgovora, pokušao da dovede u pitanje pouzdanost ruskih podataka o ovoj katastrofi, a komentare o samom terorističkom napadu prosledio je „partnerima u Ukrajini“.
Nakon što je novinar rekao da je Rusija objavila fotografije raketa „patriot“ kojima je oboren avion, američki zvaničnik rekao je da, „što se tiče konkretnog incidenta koji pominjete, neka o tome govore naši partneri u Ukrajini. Ali, ako se govori o pouzdanosti informacija koje dolaze iz Rusije, one ne ulivaju mnogo poverenja, s obzirom na njeno bogato iskustvo u širenju dezinformacija – ne samo u regionu, već i u svetu“.
„Da li je to isti nivo dokaza kao i onaj kojim Rusija tvrdi da je Krim sada njen ili da joj pripadaju sve teritorije koje je oduzela Ukrajini?“, upitao je Patel.
Odgovarajući na pitanje Sputnjika o reakciji Vašingtona na napad ukrajinske vojske na Lisičansk, Patel je rekao da su SAD upoznate sa izveštajima o tom događaju.
„Video sam ove izveštaje... Međutim, mi nemamo mogućnost da nezavisno proverimo ove informacije“, rekao je Patel.
Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli. Istražni komitet Rusije saopštio je da prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazdušnom raketom američkog sistema „patriot“ sa teritorije Ukrajine.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je vrlo dobro znao o predstojećem transportu zarobljenika na razmenu, koji je trebalo da se obavi kasnije u sredu.
U subotu 3. februara, ukrajinska vojska granatirala je Lisičansk, a jedna granata pala je na pekaru u centru grada. U napadu je poginulo 28 osoba, među kojima su trudnica i petogodišnje dete, dok je 10 osoba ranjeno.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala