- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pajin „Odmor bašibozuka“ konačno u Beogradu

© Foto : Printscreen/RTSSlika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“
Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“, koju je Muzej grada Beograda kupio na aukciji londonske kuće „Sotbi“, stigla je u Beograd, saznaje Sputnjik.
„Postoji mogućnost da slika bude izložena u martu, ali za to je potrebno da se organizuju i određene bezbednosne procedure s obzirom da je reč o važnom i vrednom umetničkom delu“, rekla je za Sputnjik direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.
Slika je na aukciji „Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji“ prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.
„Imali smo sreću da prvi put u istoriji na ovakav način kupimo sliku i to ovakvu sliku s obzirom da je Paja Jovanović imao izuzetno plodan rad, a ovo je jedno od najvrednijih dela koje je već promenilo nekoliko vlasnika“, istakla je Medaković.
Radi se o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5).
Slika je kupljena da nadomesti nedostatak dela iz orjentalističkeg faze u zbirci koju je pet godina pre smrti, 1952. Jovanović poklonio Muzeju grada Beograda, a koja sadrži više od 800 predmeta - njegova vredna umetnička dela, slikarski pribor, lična dokumenta, indeks, diplome, medalje, beleške, prepiske, skice.
Kada bude gotova matična zgrada u Resavskoj ulici, čitav Muzej Paje Jovanovića, koji se sada nalazi u Ulici kralja Milana 21, na četvrtom spratu, dobiće tu svoj odvojen prostor.
Muzej Paje Jovanovića - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
KULTURA
Otkrivamo detalje: Kako je Srbija spasila Paju Jovanovića i vratila ga kući
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala