- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Meždunarodnый voenno-tehničeskiй forum ARMIЯ-2016. Denь vtoroй - Sputnik Srbija

UŽIVO Šolc: Ne nazire se kraj sukoba u Ukrajini; Gutereš osudio napad na Lisičansk

Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prvi put je javno potvrdio da bi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni mogao da bude smenjen. Njujork tajms smatra da su Oružane snage Ukrajine predale ruskoj vojsci inicijativu na bojnom polju.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:10 05.02.2024
Kraj sukoba u Ukrajini se ne nazire, smatra nemački kancelar Olaf Šolc.
„Rusija skoro dve godine vodi protiv Ukrajine nepomirljiv rat i ne nazire mu se kraj“, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim premijerom Gabrijelom Atalom.
On je istakao da Evropa mora da nastavi da podržava Ukrajinu.
„Činjenica da je Evropski savet nedavno odobrio sredstva za budžetsku podršku Ukrajini u narednih nekoliko godina je dobar znak. Takođe je dobro što smo počeli da razmišljamo o tome kako da povećamo našu evropsku podršku Ukrajini“, oceni je kancelar, podsećajući da će Nemačka ove godine izdvojiti više od 7 milijardi evra za podršku Kijevu u isporukama oružja.
On je još jednom naglasio da će se pomoć Ukrajini nastaviti sve dok to bude neophodno.
„Zaista se nadam da će SAD i američki Kongres uskoro odlučiti da finansijski omoguće neophodnu podršku“, zaključio je Šolc.
20:32 05.02.2024
Ministarstvo inostranih poslova Francuske nije dostavilo dokaze da su Francuzi koji su poginuli u Ukrajini humanitarni radnici, saopštila je ruska ambasada u Parizu.
Ambasador Rusije u Francuskoj Aleksej Meškov je takođe naveo da „francuska strana nije odgovorila ruskoj Dumi u vezi sa učešćem francuskih plaćenika u zločinačkim dejstvima kijevskog režima“.
Prethodno je Meškov bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zbog pogibije dvoje francuskih građana u Ukrajini, kao i u vezi sa navodnim jačanjem ruskih „dezinformacija na računa Francuske“.
20:26 05.02.2024
Francuska namerava da nastavi da povećava pomoć Ukrajini, uključujući finansijsku podršku i isporuke oružja, izjavio je premijer zemlje Gabrijel Atal.
On je podsetio da Francuska isporučuje Ukrajini „oružje najnovije generacije“, uključujući rakete „skalp“, haubice „cezar“, oklopna vozila AMKS-10 RC i AASM bombe.
18:05 05.02.2024
Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je teroristički akt koji je organizovala Služba bezbednosti Ukrajine protiv jednog od rukovodilaca Republike Krim, saopštio je Centar za veze sa javnošću ove specijalne službe.
U saopštenju se navodi da je privedena grupa od troje ruskih građana koji su po nalogu SBU u Simferopolju planirali da dignu u vazduh automobil koji pripada jednom od predstavnika organa vlasti Krima.
Privedena lica priznala su da su planirala napad.
Jedan od privedenih je ispričao da se u garaži, koja je pronađena po zadatku SBU, čuvala mina koja je bila namenjena da se iskoristi tokom diverzije.
Protiv privedenih ruskih državljana pokrenut je krivični postupak za pokušaj terorističkog napada, kao i zbog nezakonitog sticanja, predaje, prometa, čuvanja, prevoza ili posedovanja eksplozivnih naprava ili materija.
Pripadnici bezbednosnih službi utvrđuju okolnosti zločina.
Pres služba Uprave FSB Rusije na Krimu objavila je da je Kijevski okružni sud u Simferopolju svoj trojici privedenih lica odredio pritvor u trajanju od dva meseca.
16:41 05.02.2024
Rusija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN u vezi sa napadom ukrajinskih oružanih snaga na Lisičansk.
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija zatražila hitnu sednicu SB UN zbog napada Ukrajine na Lisičansk
16:18 05.02.2024
Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Evgenije Ševčenko tvrdi da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni pristao da bude ambasador u Velikoj Britaniji. Prema rečima poslanika, glavnokomandujući bi mogao da bude razrešen dužnosti narednih dana.

„Želim da kažem da je, prema mojim informacijama, Zalužni pristao na mesto ambasadora u Velikoj Britaniji. Najverovatnije će tamo i otići, a znamo da su ljudi koji su poslati kao ambasadori – otišli u političku penziju, niko se nije vraćao. Takva je tradicija u Ukrajini. Zato ću razočarati sve ljubitelje Zalužnog ovde“, rekao je Ševčenko u intervjuu direktoru Ukrajinskog instituta za globalne strategije Vadimu Karasevu.

Istovremeno, poslanik napominje da, ako Zalužni ipak ne ode u Veliku Britaniju, onda nakon ostavke ima velike šanse da postigne uspeh u politici.
„Ako ode u ambasadore, onda je to – to, Zalužnog kao političara više nema. Ako ne ode, ostaće u Ukrajini i početi da pravi neku svoju političku karijeru. Naravno, ima šanse, i one nisu male, već velike“, dodao je Ševčenko.
On je dodao da se ostavka vrhovnog komandanta može očekivati oko 8. februara, „plus-minus par dana“.
15:37 05.02.2024
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je napad na Lisičansk i ukazao na neprihvatljivost napada na civilne objekte, navodi se u saopštenju portparola sekretara UN Stefana Dižarika.
„Generalni sekretar osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući granatiranje Lisičanska, gde su, prema izveštajima, poginuli civili. Napadi na civile ili civilnu infrastrukturu zabranjeni su međunarodnim humanitarnim pravom, neprihvatljivi su i moraju se odmah zaustaviti“, ističe se u saopštenju.
15:26 05.02.2024
Holandija priprema dodatnih šest lovaca F-16 za isporuku Ukrajini, izjavila je ministarka odbrane zemlje Kajsa Olongren.
„Time će biti isporučena ukupno 24 lovca, kao što je ranije obećano“, napisala je ministarka na mreži Iks.
13:59 05.02.2024
Ruski PVO sistemi presreli su ukrajinski dron iznad teritorije Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
13:09 05.02.2024
10:51 05.02.2024
Ministar za vanredne situacije LNR Aleksej Poteleščenko poginuo je tokom ukrajinskog granatiranja Lisičanska 3. februara, saopštile su vlasti LNR.
10:42 05.02.2024
Ukrajinsko granatiranje pekare u Lisičansku je monstruozni teroristički akt, specijalna vojna operacija će biti nastavljena, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
"To je teroristički akt. Nastavak npada na civilnu infrastrukturu, u ovom slučaju na pekaru, predstavljaju monstruozni teroristički akt, broj žrtava govori o monstruoznosti ovog terorističkog akta. Kako bi se sprečili, nastavlja se specijalna vojna operacija“, rekao je Peskov novinarima.
Ukrajinske trupe su u subotu, 3. februara, granatirale pekaru u Lisičansku. Broj umrlih, prema poslednjim podacima, porastao je na 28, među njima su trudnica i petogodišnje dete.
10:33 05.02.2024
10:16 05.02.2024
Avioni F-16 koje će Ukrajina dobiti biće naoružani raketama, dometa do 500 kilometara, saopštio je komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergej Najev.
„U narednim paketima vojne pomoći Ukrajina očekuju se avioni i rakete F-16 sa dometom od 300-500 kilometara, što će omogućiti ukrajinskim odbrambenim snagama da postignu još veći uspeh na bojnom polju“, citira Najeva UNIAN.
Kako navodi agencija, sada je teško reći o kojim projektilima je reč, F-16 je univerzalna platforma za širok spektar naoružanja, što objašnjava njegovu popularnost. Najverovatnije su u pitanju krstareće rakete vazduh-zemlja tipa AGM-158 JASSM, a ne rakete vazduh-vazduh.
10:13 05.02.2024
Meštanin sela Tetkino, Kurska oblast, ranjen je tokom granatiranja iz Ukrajine, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt na telegram kanalu.
Ukrajinske oružane snage su tokom prošlog meseca više od 200 puta granatirale Kursku oblast, jedan civil je ubijen, dva su povređena.
10:02 05.02.2024
Senat SAD predstavio je zakon za dodatno finansiranje koji uključuje izdvajanje preko 60 milijardi dolara Ukrajini, 20,2 milijarde dolara za zaštitu američke granice (ovo je tri puta manje od iznosa planiranog za podršku Kijevu), 14,1 milijardu dolara Izraelu - ukupno 118,28 milijardi dolara.
U okviru pomoći Ukrajini, 14 milijardi dolara je predviđeno za nabavku novog naoružanja od američkog vojno-industrijskog kompleksa, 15 milijardi za vojnu obuku Oružanih snaga Ukrajine, kao i razmenu obaveštajnih podataka i druge mere podrške, 20 milijardi će otići na popunjavanje zaliha u samim Sjedinjenim Državama.
Bajden je izrazio podršku predlogu zakona Senata i pozvao Kongres da ga usvoji što je pre moguće.
09:59 05.02.2024
Ukrajinski vojnik Fjodor Dibic, koji se nalazi u ruskom zarobljeništvu ispričao je da je njegov bataljom izgubio 70 odsto ljudstva za dve nedelje, video sa saslušanja objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Komandant bataljona je u poslednje dve nedelje poslao u smrt 70 odsto bataljona. Poslali su ih u smrt sa samo mitraljezima protiv bacača granata. Nisu imali ni lopate da iskopaju rov“, rekao je ratni zarobljenik.
Ukrajinski vojnici nisu mogli da se sakriju od ruskih dronova-kamikaza, nastavio je Dibic.
U kom pravcu fronta se nalazila njegova bivša jedinica, nije precizirano.
07:37 05.02.2024
EU namerava da uvede sankcije protiv 200 pojedinaca i kompanija iz Rusije 24. februara, na drugu godišnjicu početka vojne operacije u Ukrajini, piše DPA.
Kako navodi agencija, članovi Evropske komisije su prošlog vikenda izneli konkretne predloge za 13. paket sankcija. Sledeći korak biće izrada nacrta sankcija, koje potom mora podržati svih 27 zemalja članica EU.
Novi paket predviđa „značajno proširenje” liste pojedinaca i kompanija čija će imovina u EU biti zamrznuta. Sankcije će uključiti preduzeća „koja doprinose vojnom i tehnološkom jačanju Rusije ili razvoju njenog odbrambenog sektora“.
Rusija smatra sankcije nezakonitim.
07:21 05.02.2024
Oružane snage Ukrajine ispalile su 13 granata kalibra 155 mm na Donjeck i Gorlovku, prenose vlasti DNR.
07:07 05.02.2024
Senat SAD predstavio je predlog zakona koji uključuje finansiranje Ukrajine, Izraela i zaštite granice sa Meksikom. Očekuje se da će 60,06 milijardi dolara biti izdvojeno za Kijev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala