- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Britanski lovac tajfun poleće iz baze na Kipru - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD: Nismo obavestili Irak da ćemo napasti tri vojne lokacije u toj zemlji

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 122. dan. Palestinski mediji izveštavaju o izraelskim vazdušnim i artiljerijskim udarima širom Pojasa Gaze. Gađan komandni centar Hezbolaha u Libanu. Snage SAD i Britanije izvele novi napad na mete Huta u Jemenu. Nove racije izraelske vojske na Zapadnoj obali, uhapšena 33 Palestinca.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da Izrael neće okončati rat dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi - uništenje Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguravanje da Pojas Gaze nikada više neće predstavljati pretnju za Izrael.
Broj Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze od početka sukoba sa Izraelom 7. oktobra povećao se na 27.478, sapštilo je danas ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontrolom Hamasa.
Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da je polovina Hamasovih operativaca ubijena ili teško ranjena od strane izraelskih trupa.
SAD nisu poslale obaveštenje Iraku uoči napada na tri vojne lokacije u toj zemlji, izjavio je danas zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:50 05.02.2024
SAD: Nismo obavestili Irak da ćemo napasti tri vojne lokacije u toj zemlji
SAD nisu poslale obaveštenje Iraku uoči napada na tri vojne lokacije u toj zemlji, izjavio je danas zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel.
On je dodao da je Irak obavešten o napadu nakon vazdušnih udara, preneo je Rojters.
"Irak je, kao i svaka država u regionu, razumela da će biti odgovora zbog smrti naših vojnika. U slučaju ove odmazde koja se desila u petak, nije bilo unapred obaveštenja. Informisali smo Iračane odmah po završetku vazdušnih udara", rekao je Patel novinarima.
Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima u petak da su SAD informisale Irak uoči napada, podseća Rojters.
Američke snage gađale su pozicije, kako su naveli, „proiranskih militantnih grupa u Iraku i Siriji, na 85 lokacija“, a ubijeno je najmanje 40 ljudi, nakon što je Islamski otpor preuzeo odgovornost za napad dronom na američku bazu u Jordanu krajem januara, kada su ubijena trojica američkih vojnika.
U Iraku je u subotu proglašena trodnevna žalost nakon napada.
19:56 05.02.2024
Nemački kancelar Olaf Šolc je u telefonskom razgovoru rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da je rešenje dve države sa Palestincima jedini put ka trajnom miru u regionu.
„Vlada smatra da bi samo dogovoreno rešenje sa dve države otvorilo izglede za održivo rešenje bliskoistočnog sukoba. Ovo se mora odnositi i na Gazu i na Zapadnu obalu“, kaže Šolc, navodi se u saopštenju njegovog portparola, prenosi Tajms of Izrael.
19:33 05.02.2024
Protest u istočnom Jerusalimu, okupljeni traže uklanjanje kancelarije UNRWA
Oko 200 demonstranata okupilo se danas ispred kancelarija Agencije za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u istočnom Jerusalimu, tražeći uklanjanje te agencije iz tog grada.
Okupljeni su uzvikivali " UNRWA je deo Hamasa", a protest je predvodio aktivista koji nosi zastavu sa logom desničarske grupe "Im Tirzu", prenosi Tajms of Izrael.
Grupa je osnovana 2006. godine, a u svom manifestu navodi da joj je cilj "obnavljanje cionističkog diskursa, cionističkog razmišljanja i cionističke ideologije kako bi se osigurala budućnost jevrejske nacije i Države Izrael".
Zapadni mediji prošle nedelje su objavili da su pojedini radnici u UNRWA učestvovali u napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra zbog čega je određeni broj zemalja prestao da šalje finansijsku pomoć toj organizaciji.
19:05 05.02.2024
Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da je polovina Hamasovih operativaca ubijena ili teško ranjena od strane izraelskih trupa.
„IDF radi snažno i precizno. Kopnena operacija napreduje i ostvaruje svoje ciljeve. Naše snage deluju na terenu na većem delu teritorije Pojasa Gaze“, rekao je Galant na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.
„18 Hamasovih bataljona je demontirano i više ne funkcionišu kao borbeni vojni okviri. Otprilike polovina terorista Hamasa je ubijena ili teško ranjena“, kaže on.
Galant kaže da je kopnena operacija IDF-a u Gazi „jedna od najsloženijih i najkomplikovanijih u istoriji ratova“.
Galant je upozorio preostale bataljone Hamasa u Rafi u južnoj Gazi i nekim oblastima centralne Gaze, rekavši da će „IDF doći i do njih“.
18:20 05.02.2024
16:22 05.02.2024
Sežurne: Rat u Pojasu Gaze mora da se odmah zaustavi
Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne izjavio je danas u Jerusalimu, nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, da ništa ne može da opravda tragediju kojoj je izložen palestinski narod u Pojasu Gaze već četiri meseca i da rat mora odmah da se zaustavi.
Sežurne je istakao da u skladu sa međunarodnim pravom mora da bude uspostavljen momentalni i održiv prekid vatre u Pojasu Gaze i da enklava treba da dobije više humanitarne pomoći, objavio je Tajms of Izrael.
Sežurne je pozvao na postizanje političkog rešenja o uspostavljanju dve države koje žive u miru jedna pored druge, uz davanje bezbednosnih garancija za Izrael.
Šef francuske diplomatije je istakao i da nasilje jevrejskih naseljenika nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali mora da prestane.
16:12 05.02.2024
Blinken doputovao u Saudijsku Arabiju
Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Saudijsku Arabiju, prvo odredište svoje turneje po Bliskom istoku.
Očekuje se da se u Rijadu sastane sa saudijskim princom presolonaslednikom i de fakto vladarem sudijske kraljevine Mohamedom bin Salmanom, kao i sa saudijskim ministrom spoljnih poslova princom Fejsalom bin Farhanom Al Saudom.
Blinkenov zadatak je da pokuša da unapredi napore zvaničnog Vašingtona u pregovorima o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, kao i da podstakne napredak u pregovorima o upravljanju Pojasom Gaze nakon rata, prenosi Rojters.
U nastavku svoje bliskoistočne turneje, Blinken će ove nedelje posetiti Egipat, Katar i Izrael, u pokušaju da podstakne napredak u pregovorima o osobađanju talaca iz Pojasa Gaze uz posredovanje Egipta i Katara.
15:31 05.02.2024
Od početka sukoba u Pojasu Gaze ubijeno gotovo 27.500 Palestinaca
Broj Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze od početka sukoba sa Izraelom 7. oktobra povećao se na 27.478, sapštilo je danas ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontrolom Hamasa.
U saopštenju se dodaje da je u toj palestinskoj enklavi ranjeno 66.835 ljudi, prenosi Rojters.
Ranije danas Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su da su u poslednja 24 sata njihovi pripadnici ubili "desetine terorista" tokom operacija u Pojasu Gaze.
15:30 05.02.2024
Tajani: Ne plašimo se pretnji Huta, nećemo nikoga napasti
Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da Italiju nisu uplašile pretnje Huta da će napasti Rim ako Italija bude učestvovala u vazdušnim udarima na položaje pobunjenika u Jemenu.
"Ne plaše nas pretnje Huta koji su teroristička organizacija", rekao je Tajani za italijansku Republiku, prenosi ANSA.
Naglasio je da Italija neće nikoga napasti u okviru misije Evropske unije u Crvenom moru, za koju ističe da je isključivo odbrambene prirode.
"Ne plaše nas pretnje Huta. Mi branimo brodski saobraćaj. Nikoga ne napadamo i ne želimo da nas neko napadne", rekao je Tajani.
Istakao je da mora da postoji slobodan pomorski saobraćaj, dodavši da će Italija odgovoriti na eventualne napade na svoje trgovačke brodove.
14:57 05.02.2024
11:39 05.02.2024
Nove racije izraelske vojske na Zapadnoj obali, uhapšena 33 Palestinca
Tokom noćašnjih racija na Zapadnoj obali izraelski vojnici uhapsili su 33 Palestinca za kojima je ranije raspisana poternica, saopštila je izraelska vojska.
Kako podsećaju izraelski mediji, izraelske snage su od početka sukoba uhapsile više od 3.000 Palestinaca na Zapadnoj obali.
10:04 05.02.2024
Huti upozoravaju Italiju
Italija će postati meta ako bude učestvovala u napadima na Jemen, upozorio je visoki zvaničnik jemenskih Huta.
Mohamed Ali el Huti, šef vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta rekao je u intervjuu za italijansku „Republiku“ da Italija mora da ostane neutralna u izraelsko-palestinskom sukobu i nastavi da vrši pritisak na Izrael da zaustavi napade na Pojas Gaze, ističući da je to jedini način da se postigne mir u regionu, prenosi Rojters.
Italija je u petak saopštila da će obezbediti komandni kadar za vojnu pomorsku misiju Evropske unije koja će, kako je saopšteno, štititi komercijalne brodove od napada jemenskih Huta u Crvenom moru.
08:02 05.02.2024
Izraelska vojska saopštila je da su njeni borbeni avioni gađali operativni komandni centar Hezbolaha una jugu Libana.
07:54 05.02.2024
Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost na severu Izraela.
07:27 05.02.2024
Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom o njegovim sastancima u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštio je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.
Blinken je juče započeo posetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara.
To je peta poseta šefa diplomatije SAD regionu otkako je 7. oktobra prošle godine palestinski Hamas napao Izrael, što je dovelo do izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.
Blinken i Kameron razgovarali su o nastojanjima da se obezbedi puštanje na slobodu svih talaca i postigne humanitarna pauza u ratnim sukobima, kako bi došlo do povećanje isporuke humanitarne pomoći civilima u Gazi, saopštio je Stejt department.
Blinken i Kameron takođe su razgovarali o situaciji u Crvenom moru i međunarodnoj akciji s ciljem da se Huti pozovu na odgovornost zbog njihovih "nezakonitih i nepromišljenih napada" na brodove u Crvenom moru.
07:10 05.02.2024
Novi napad na mete Huta u Jemenu
Američke i britanske snage izvele su nove napade na mete Huta u Jemenu. Prema navodima lokalnih vlasti, gađane su provincije Hodeida i Sada.
Centralna komanda SAD je saopštila da su američke snage u nedelju uveče pogodile krstareću raketu za kopneni napad i četiri protivbrodske rakete koje su, kako se tvrdi, bile spremne za lansiranje na brodove u Crvenom moru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala