- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpski vaterpolisti kreću u borbu za olimpijsku vizu

© FOTO HINA/ DAMIR SENIARSrbija Francuska vaterpolo
Srbija Francuska vaterpolo - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Pratite nas
Vaterpolisti Srbije od 14 časova igraju sa selekcijom Japana u meču prvog kola grupe C Svetskog prvenstva u Dohi. Posle skromnog izdanja na Evropskom prvenstvu Delfini sada žele da poprave utisak i dođu do medalje, ali i olimpijske vize.
Delfini će igrati u grupi C, zajedno sa Japanom, Sjedinjenim Američkim Državama i Crnom Gorom. Reč je o najujednačenijoj grupi na šampionatu, ali delfini imaju jasan cilj - plasman na Olimpijske igre.
Ako bude prva u grupi Srbija automatski obezbeđuje četvrtfinale i olimpijsku vizu. Vaterpolistima Srbije je potrebno da na takmičenju u Dohi osvoje jedno od prvih osam mesta kako bi osigurali plasman na najveću sportsku smotru na svetu u Parizu.
„Nama su najvažnije utakmice u grupnoj fazi. Jeste teža grupa, sigurno najinteresantnija na Svetskom prvenstvu, ali jako je bitno da od starta budemo najbolji. Prevashodni cilj je da izborimo olimpijsku vizu, a to možemo da završimo utakmicama u grupi. Samim tim je sve jasno koliki je značaj grupne faze i utakmica sa Japanom, Crnom Gorom i Amerikom“, rekao je selektor Srbije, Uroš Stevanović.
Japan je godinama bio u senci Kine i Kazahstana ali od trenutka dobijanja organizacije Olimpijskih igara krenuli su sa mrtve tačke. U Budimpešti na SP 2022 su bili deveti, u Fukuoki prošle godine jedanaesti, na Svetskoj ligi 2018. su završili kao četvrti.
Vodeći igrač je Inaba koji igra za Ortiđu. Na nekoliko poslednjih zvaničnih takmičenja bio je među najboljim strelcima.
Kapiten srpske reprezentacije Nikola Jakšić ističe da njegov tim mora da u utakmicu uđe sa poštovanjem prema protivniku.
„Međutim znamo kako igraju, nezgodan su rival i ne smemo da dozvolimo da oni diktiraju ritam. Nama bi pobeda mnogo značila pred naredne duele sa Crnogorcima i Amerikancima preko kojih možemo do olimpijske vize. Posle idemo dalje, Zagreb nas je razbudio, možemo mnogo više od sedmog mesta u Evropi“, izjavio je Jakšić za zvanični sajt saveza.
Bek nacionalne selekcije Sava Ranđelović dodaje da Japan sa svima može da igra egal tri četvrtine.
„To im omogućava stil igre zasnovan na njihovim fizičkim mogućnostima. Slabiji su od ostalih, zuje oko tebe, lako dolaze u situaciju da dobiju kontra faul. Presing je po čitavom bazenu i treba dosta snage i umeća da se to nadigra. Ovo je najujednačenija grupa, gde su sve utakmice otvorene. Za razliku od Zagreba to može da nam bude dobro jer pravo na ležerniju igru nemamo. Japan mora da se pobedi“, zaključio je Ranđelović.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
SPORT
Đokoviću dobrodošlica za turnir u Americi – i novi rekord
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala