- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Piscu Stevi Grabovcu uručena NIN-ova nagrada za roman godine

© Tanjug / NEMANJA JOVANOVIĆStevo Grabovac na dodeli NIN-ove nagrade
Stevo Grabovac na dodeli NIN-ove nagrade - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Pratite nas
NIN-ova nagrada za roman godine danas je uručena piscu Stevi Grabovcu za knjigu „Poslije zabave," na svečanosti u Kolarčevoj zadužbini.
Pred brojnim zvanicama, prošlogodišnja dobitnica Danica Vukićević uručila je jubilarnu 70. NIN-ovu nagradu Grabovcu, koji je potom u svom obraćanju istakao da „nagrade bacaju svetlo reflektora na knjigu“, koja time „pronalazi put do onih do kojih treba doći“.
Grabovac je priznao da je njegova knjiga dugo nastajala u samoći i tišini, u jednoj hladnoj sobi, i stavila je na iskušenje svu njegovu veru i ideale, postavivši pitanja na koje nije mogao dati odgovor, pre svega pitanje zla i njegove prirode.
Prema njegovim rečima, zlo je pitanje svakodnenvog postojanja, a rešenje je da mislimo na drugo ljudsko biće, ne iz sebičnih razloga, nego iz iskrenosti, iz nečega što postoji u nama sa zovemo ljubavlju.
Grabovac se kao pisac koji dolazi iz anonimnosti zahvalio žiriju što je prepoznao suštinu romana.
U žiriju su bili Goran Korunović - predsednik žirija, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović i Tamara Mitrović.
Mitrović je pročitala odluku žirija u kojoj se ističe da je Grabovac napisao antiratni roman, koji se oslanja na događaje iz 1992. godine u Bosanskom Brodu, gde je izvršen zločin nad romskom decom bez roditeljskog staranja.
Žiri je ocenio, između ostalog, da je Grabovac napisao priču o ljudskoj gladi za profitom i košmarima svesti, i „veliki roman o istini koji se probija kroz mutnu svetlost dana i protivi se relativizaciji“, duboko verujući kao autor „da zlo nema svog glasnika, nema ideologiju - zlo je naprosto zlo“.
Odlomke iz romana „Poslije zabave“ govorio je glumac Bojan Žirović.
Svečanosti uručenja jubilarne 70. NIN-ove nagrade prisustvovali su, između ostalih, novoimenovani glavni i odgovorni urednik časopisa NIN Aleksandar Timofejev, donedavni urednik Milan Ćulibrk, novinari redakcije, koja je po promeni vlasnika nedavno napustila nedeljnik, i članovi žirija.
U svom obraćanju, Ćulibrk je podsetio da je pre nekoliko dana NIN napunio 89 godina, da se NIN-ova nagrada za najbolji roman dodeljuje 70. put, a da njegova redakcija priprema svoj poslednji broj.
„Ne volim oproštaje i rastanke. Hvala vam za svih 11 godina“, poručio je Ćulibrk.
Na pozornici se potom pojavio Timofejev, koji je istakao da je „NIN stariji od svih nas i da će trajati“.
„Iz srca iskreno želim sreću svim kolegama koji će uskoro pokrenuti novi magazin, tako i novoj redakciji NIN-a. Dobro je da nas ima više, da se čuje što više pristojnih glasova i glasova razuma“, rekao je novinar.
Timofejev je najavio „da će NIN ostati ono što je većinom i bio - iskren i objektivan politički magazin, kritički nastrojen prema svima, i pre svega istinit“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala