- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev: Železnička pruga od juga Španije do Lavova – priznanje da će on biti prestonica Ukrajine

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Pratite nas
Buduća teritorija Ukrajine svešće se na granice Lavovske oblasti, upravo se na to usredsređuje evropski biznis, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev. On je skrenuo pažnju da je konačna tačka projektovane Mediteranske železničke trase Lavov, a ne Kijev.

„Pretpostavlja se da planirana međunarodna železnička pruga koja će prolaziti iz Španije preko juga Evrope treba da se završi u Lavovu. Izgleda kao prvo priznanje toga da će Lavovo-Lemberg (naziv grada u vreme kada je bio u sastavu Austrijske monarhije) biti nova prestonica Ukrajine u granicama Lavovske oblasti. Ne radi se o tome da se putevi na Zapadu i u Malorusiji razlikuju po širini, već je reč o tome što je biznis mnogo pronicljiviji, nego političari“, napisao je Medvedev na njegovom engleskom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Prethodno je ukrajinski portal „Zahid.net“ javio o planovima američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) da uloži 225 miliona dolara u izgradnju deonice železničke pruge od 75 kilometara evropskog koloseka. Memorandum su potpisale USAID i „Ukrželdoroga“ 4. decembra. Trasa od Lavova do granica Evropske unije, prema projektu, treba da bude deo većeg transevropskog projekta, Mediteranskog koridora, koji počinje na jugu Španije.
Širina koloseka razlikuje se u Evropi i na teritoriji bivših teritorija Ruskog carstva i SSSR – 1435 mm u odnosu na 1520-1524 mm.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala