- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kad Viktorija Nuland donese kolače, Kijevu se ne piše dobro: Prvi put je bio državni udar, a sada...

© AFP 2023 / VANO SHLAMOV Zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorija Nuland
Zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Viktorija Nuland - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Pratite nas
Viktorija Nuland, poznata po tome što u Kijev dolazi sa kolačićima, kao onomad uoči majdanskog prevrata, ovog puta je u glavni grad Ukrajine stigla zbog pretnje vojnim udarom i kako bi odigrala ulogu „arbitra i mirotvorca“ u velikom sukobu između predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i komadanta Oružanim snagama te zemlje Valerija Zalužnog.
U svakom slučaju, posete visoke američke zvaničnice Kijevu, po pravilu, ne donose ništa dobro, pre svega običnom ukrajinskom narodu, ocenjuje za Sputnjik Jurij Švidkin, zamenik predsednika Komiteta ruske Državne dume za odbranu.
„Ne isključujem mogućnost da se trenutno vodi unutrašnja politička borba u Kijevu između Zelenskog i Zalužnog. Iskreno govoreći, nas je baš briga što su Zelenski i Zalužni postali protivnici. Njihovo prepucavanje nas ne interesuje, ali je veoma žalosno što o sudbini običnog ukrajinskog naroda odlučuju zapadni političari koji stižu s druge strane okeana, kao što je Nulandova, koja je, dobro se sećamo, svojevremeno na Majdanu delila kolačiće“, kaže Švidkin.
Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja posetila je Kijev krajem januara, po drugi put od izbijanja sukoba, mada se ona u tom gradu „proslavila“ još 2014. godine, kada je pokazala veliku brigu za demonstrante okupljene na kijevskom trgu Majdan koji su – podrazumeva se, uz podršku Zapada – rušili s vlasti legitimno izabranog predsednika Viktora Janukoviča, pa im je donela veliku plastičnu kesu punu sendviča i slatkiša, zbog čega su je američki novinari nazvali “dama medenjak”.
„Zbog toga ukrajinski narod treba da progleda. Rusija se danas ne bori protiv ukrajinskog naroda, već protiv elite, protiv fašističkog, neonacističkog režima, koji mora da bude svrgnut. Dakle, ovako ocenjujem ovu situaciju. Samim tim, i Zaslužni i Zelenski su protivnici protiv kojih se borimo“, dodao je Švidkin.
Nulandova je bila jedan od ključnih igrača u raskidu veza između Ukrajine i Rusije, ali je i kao pobornica Hladnog rata imala udeo i u kvarenju odnose dve svetske supersile.

Odbrana Ukrajine puna rupa

„Azija tajms“ ocenjuje da Nulandova požurila u Ukrajinu da se tamo nađe u slučaju da stvari u Kijevu „krenu po zlu", jer je Bela kuća uplašena da bi Valerij Zalužni mogao da rasporedi vojsku i iskoristi je protiv Vladimira Zelenskog.
Njen zadatak je bio, ocenjuje azijski medij, da postavi Zalužnog na svoje mesto i smiri ga, s obzirom da Zelenski planira da ga smeni.
Međutim, ruski politikolozi smatraju da su to nagađanja i da je preuranjeno govoriti o vojnom udaru u Ukrajini, ali ocene su da je ova poseta Kijevu imala još jedan cilj – demonstraciju evroatlantske solidarnosti i solidarnosti Sjedinjenih Država sa Ukrajinom, u trenutku dok tinja sukob u Americi između republikanaca i demokrata oko pomoći Kijevu. Očigledno je da mnogi u Kijevu brinu da li će SAD dati tu podršku.
Tokom posete Kijevu, Nulandova je izjavila da Ukrajina jača svoju odbranu i da ruskog predsednika Vladimira Putina čekaju „prijatna iznenađenja na bojnom polju“. Obelodanila je i da su američki visokoprecizni projektili GLSBD „već na putu“.
Moskva smatra da SAD i dalje provociraju kijevski režim da nastavi rat, a takođe osuđuje isporuku oružja Kijevu, ističući istovremeno da to nikako neće uticati na tok ruske specijalne vojne operacije.
„Pođimo od činjenice da je Ukrajina teritorija koja je pod spoljnom kontrolom zapadnih zemalja, pre svega Sjedinjenih Američkih Država, a Nulandova je došla kako bi pokušala da deluje kao neka vrsta arbitra, mirotvorca, s obzirom na dešavanja u eliti, u vrhuški neonacističkog režima. Drugo, odbrana Ukrajine danas nije nešto što puca po šavovima, ona je jednostavno puna rupa, a to da su Oružane snage Ruske Federacije preuzele inicijativu i vrše pritisak na Ukrajinu više nije tajna. I zemlje NATO bloka postale su očevici ovih događaja. Oni takođe često daju neke histerične izjave o potrebi hitne pomoći, kako finansijske tako i vojne podrške Ukrajini, jer navodno naša zemlja bi mogla i njih da napadne. Ali, to je glupost. Apsolutno je jasno da Rusija nikada nije bila agresor, uvek je branila svoje nacionalne interese, kao i interese svojih saveznika, u skladu sa spoljnopolitičkom situacijom“, kaže Švidkin.
Prema njegovim rečima, ruska specijalna vojna operacija ne bi bila pokrenuta da se Ukrajina držala mirovne pozicije, da nije podlegla provokativnim akcijama Zapada, da nije poslužila kao platforma za agresivne akcije protiv Rusije.
„Dakle, dolazak Nulandove, svakako ne donosi ništa dobro, posebno običnom ukrajinskom narodu, a naša zemlja je izvršavala i izvršavaće zadatke koje je vrhovni komandant postavio oružanim snagama u okviru specijalne operacije i sve dok se ne izvrše ti zadaci vojna operacija neće biti završena“, ističe zamenik predsednika Komiteta Državne dume za odbranu.

Hoće li Zalužni biti smenjen

Na pitanje, kako će se po njegovom mišljenju završiti ova borba između Zelenskog i Zalužnog Švidkin kaže:
„Teško da će Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje dati mogućnost Zelenskom da ukloni Zalužnog, koji danas ima veliki autoritet u oružanim snagama. Drugo, ako ukloni Zalužnog to će još jednom pokazati krizu u vlasti i Oružnim snagama Ukrajine. Zato mislim da Zapad jednostavno neće dozvoliti da Zelenski ukloni Zalužnog. Zelenski nije samostalna, nezavisna figura. Zelenski je u potpunosti pod uticajem SAD i sledi naređenja koja stižu s druge strane okeana“.
Ruski eksperti ocenjuju da je glavni razlog sukoba predsednika Ukrajine i glavnokomandujućeg Oružanim snagama te zemlje to što niko od njih ne želi da preuzime odgovornost za neuspeh letnje kontraofanzive.
Problem je što niko u Kijevu ne želi da preuzme krivicu za neuspehe na frontu i rasipanje milijardi dolara na američku opremu i zalihe.
U slučaju da Zalužni podnese ostavku ili bude razrešen dužnosti kao njegovi naslednici pominju se šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov i komandant Kopnene vojske Aleksandar Sirski.
Ruski eksperti napominju da je Budanov favorit Zelenskog, a njegovo ime se povezuje sa terorističkim napadima na Krimski most, granatiranjem Belgoroda i napadima na ruska naftna skladišta.
Međutim, stručnjaci ukazuju i na to da ga vojska možda neće prihvatiti, baš kao ni eventalnu ostavku Zalužnog, koji uživa autoritet u vojsci i popularnost u zemlji.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Pozadina velikog sukoba u Kijevu: Ko će da potpiše kapitulaciju
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala