- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pročitana optužnica protiv Dodika, promenjen sudija, novo ročište u Sudu BiH zakazano za 6. mart

© Tanjug / HINA/ FOTO FENA/ Azim LjajovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik ispred Suda Bih
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ispred Suda Bih - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pojavio se u Sudu BiH gde je pročitana optužnica u predmetu koji se protiv njega vodi zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Sledeće ročište zakazano je za 6. mart.
Suđenje su napustili premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar poljoprivrede Savo Minić i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.
Višković je izjavio da je ono što se moglo videti u ovom, kako je rekao, „cirkusu od državne institucije koje sebe nazivaju sud i tužilaštvo“ nije viđeno do sada nigde u svetu.
On je novinarima ispred suda rekao da nije pravnik, ali da kao građanin može da konstatuje da BiH više nema nikakvu budućnost.
Višković je suđenje napustio nakon što je čuo da će nova sudija ipak održati ročište, uprkos zahtevu za njen opoziv i činjenice da nije imala vremena da uđe u suštinu predmeta, a pre svega nakon što je tužiocu rekla da pročita optužnicu, bez dela u kojem se pominje suoptuženi u ovom predmetu Miloš Lukić.
„Ako smo postali robovi jedne ambasade u BiH, nemojte se zavaravati na red će doći i Bošnjake i Hrvate“, rekao je Višković apostrofiraju američku Ambasadu i ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija.
Minić je izjavio da nije mogao da veruje da je u toku postupka promenjen sudija, za kojeg je traženo izuzeće. Kada je reč o novoj sudiji, Minić je istakao da i tu postoji pristrasnost.
„Ona pristrasnost koja postoji, jeste da je novoizabrani sudija obavljala političku funkciju. Dodatni paradoks jeste da je uhapšen i predsednik Suda BiH“, naveo je Minić.
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da u Sudu BiH vlada neprofesionalizam, kao i da postoji sumnja da je prethodni sudija u slučaju protiv predsednika Srpske Milorada Dodika bio pod pritiskom.
„Postoji sumnja da je novi sudija pristala da radi prema nalozima. Ovo je nečuveno. Šokirana sam i napustila sam ovo suđenje”, istakla je Cvijanović.
Uoči dolaska Dodika pred Sudom u Sarajevu su se okupili brojni građani kako bi pružili podršku predsedniku Republike Srpske.
Među okupljenima ispred kompleksa pravosudnih institucija BiH su srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, te ministri u Vladi Republike Srpske Denis Šulić, Alen Šeranić, Zora Vidović, Petar Đokić, kao i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić.
Prisutni su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, te zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović.
Podršku predsedniku Srpske pružaju i predstavnici Srba u Federaciji BiH, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama, studenti, direktori javnih preduzeća i brojni funkcioneri.

Dodiku promenjen sudija

Sudija Suda BiH Mirsad Strika, koji je do sada vodio sudski proces protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, odlazi u penziju pa je postupak preuzela sudija Sena Uzunović.
Dodikova odbrana je ranije tražila izuzeće sedam sudija, između ostalih i Mirsada Strike. Ali, Sud BiH je odbio ovaj zahtev.
U rasporedu suđenja na internet stranici Suda BiH stoji da je sudija zadužen za ovaj postupak Uzunovićeva.
U njenoj biografiji se, između ostalog, navodi da je 1993. imenovana za sudiju Okružnog vojnog suda u Mostaru – Odeljenje Konjic i tu dužnost je obavljala sve do 1996. godine.
Na dužnost sudije Suda BiH stupila 8. avgusta 2022. godine.
Podsetimo, pretres je održan samo za Dodika, s obzirom na to da Sud BiH nije prihvatio zahtev da se predmet protiv predsednika Republike Srpske ponovo spoji sa predmetom protiv vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala