- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD se ne mešaju u odluku o smeni Zalužnog

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeNačelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
Pratite nas
Vašington se neće mešati u moguću odluku ukrajinskih vlasti o smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, izjavio je pomoćnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven za televiziju „Si-Bi-Es“.
„Jasno smo stavili do znanja da se nećemo mešati u ovu konkretnu odluku. To smo direktno rekli ukrajinskoj strani“, rekao je Salivan, ističući da Vašington smatra da su kadrovske odluke isključivo stvar ukrajinskih vlasti.
„To nije ono pitanje o kome vlasti SAD treba da donesu ovu ili onu odluku. Stoga se ne mešamo u ova kadrovska rešenja. To je suvereno pravo Ukrajine i ukrajinskog predsednika (Vladimira Zelenskog)“, rekao je zvaničnik.
Salivan nije odgovorio na pitanje voditeljke o tome kako bi eventualna ostavka Zalužnog uticala na situaciju na frontu.
Bivši poslanik Vrhovne rade Borislav Berjoza ​​izjavio je u ponedeljak da je Valerij Zalužni smenjen sa funkcije glavnokomandujućeg ukrajinske vojske. Sa svoje strane, poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko (u Rusiji stavljen na spisak terorista i ekstremista) rekao je da je Zalužni obavešten o ostavci, ali da još nema odgovarajućeg ukaza. Kasnije je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov saopštio da Zelenski nije smenio Zalužnog.
Međutim, spekulacije u ukrajinskim medijima i na društvenim mrežama o smeni Zalužnog su se nastavile. „Vašington post“ je u sredu, pozivajući se na visoke činovnike u Kijevu, pisao da će Zalužni za sada zadržati svoju funkciju, ali je odluka o njegovoj ostavci već doneta.
Pogledajte i:
Glavkom VSU Valeriй Zalužnый - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
RUSIJA
Zapadni mediji: Zelenski će ipak smeniti Zalužnog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala