- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prvi put snimljena tek rođena velika bela ajkula /video/

Ajkula - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
Pratite nas
Velike bele ajkule, opasne morske predatore, teško je zamisliti kao tek rođene mladunce. Razlog je taj što ih do sada niko nije video u prirodi.
Međutim, snimatelj Karlos Gauna i Filip Sterns, doktorant biologije na Univerzitetu Kalifornije u Riversajdu, postali su prvi koji su snimili tek rođenu veliku belu ajkulu.
Ovaj mališa, koji će kad poraste postati jedan od najstrašnijih predatora, snimljen je kraj obala Santa Barbare u Kaliforniji 9. jula 2023., a studija je upravo objavljena u Environmental Biology of Fishes Journal.
Gauna je na internetu poznat pod nadimkom Malibu Artist i proveo je hiljade sati snimajući ajkule po svetu. Ono što su on i Sterns zabeležili moglo bi da pomogne u rešavanju misterije razmnožavanja velikih belih ajkula, piše EurekAlert.

Sveti gral istraživanja

„Gde se rađaju velike bele ajkule je sveti gral istraživanja ajkula. Niko do sada nije uspeo da odredi gde se rađaju, niti je iko video tek rođeno mladunče ajkule. Otkrivani su isključivo unutar uginulih ženki, ali ništa ovakvo“, rekao je Gauna, koji je videosnimak podelio na svom Jutjub nalogu.
Autori u svojoj studiji naglašavaju da je moguće da snimljena ajkula u stvari primerak s oboljenjem kože, ali ipak veruju da ima dovoljno razloga da to nije slučaj, već da je reč o tek rođenom mladunčetu, prenosi portal Avaz.
„Ako smo slučajno to otkrili, i to je ogromno otkriće jer je takvo oboljenje kože ekstremno retko i nikad nije primećeno kod velikih belih ajkula“, rekao je Gauna.
On je rekao da je snimao tri odrasle velike bele ajkule koje su delovale kao da ih očekuje skori porođaj. Tog dana, jedna od tih ženki je otišla u dubinu i malo posle toga pojavilo se mladunče.
„Nije nategnuto zaključiti odakle se pojavila“, rekao je Gauna.
Sterns je dodao da veličina i oblik snimljene ajkule ukazuju na to da je reč o mladunčetu.
„Mislim da je reč o primerku starom nekoliko sati, najviše jedan dan“, rekao je on.
Većina naučnika misli da se ajkule rađaju dalje od obale, pa bi i lokacija na kojoj je mladunče snimljeno, oko 300 metara od obale, bilo iznenađenje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala