- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Na ulazu u manastir Banjska postavljena nova kapija

© Sputnik / Milica Trklja / Manastir BanjskaManastir Banjska
Manastir Banjska - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
Pratite nas
Na ulazu u manastir Banjska postavljena je nova kapija umesto stare koja je razbijena prilikom nemilih događaja u Banjskoj 24. septembra prošle godine, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska.
Kapija je, kako se navodi, izrađena zahvaljujući bratskoj ljubavi i solidarnosti bratstva manastira Hilandar, kao i uz pomoć Fondacije manastira.
Istorija povezanosti manastira Hilandar i manastira Banjska potiče još od svetog arhiepiskopa Danila II (1270-1330), koji je za vreme kralja Milutina bio iguman Hilandara, a zatim i prvi iguman manastira Banjska (1313-1317).
Manastir Banjska sa crkvom posvećenom Svetom Stefanu sagrađen je između 1313. i 1317. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina, jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjić i jednog od najmoćnijih vladara na Balkanu svoga doba.
Milutin je Banjsku namenio sebi za grobnu crkvu i tamo je najpre i bio sahranjen.
Međutim, posle Kosovske bitke 1389. godine njegovo telo je preneto u Trepču, a potom, 1460. godine, u manastir Gorna Banja.
Nakon nekoliko premeštanja, mošti Svetog kralja Milutina pronašle su konačno počivalište 1867. godine, u crkvi Svete Nedelje u Sofiji, u Bugarskoj.
U Banjskoj je 24. septembra prošle godine došlo do sukoba Srba i tzv. kosovske policije, kada su poginula trojica Srba i jedan policajac.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala