- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Feđa Dimović: Kada bismo se odrekli Kosova prestali bismo da budemo Srbi /video/

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša Radović i Feđa Dimović
Maša Radović i Feđa Dimović - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
Pratite nas
Vrlo je bitno da mi sami sa sobom znamo da je Kosovo naše i da se toga nikada u našim srcima ne odreknemo jer to je mnogo više od neke teritorije. To je duhovna vertikala našeg naroda i koren našeg identiteta i po mom dubokom ubeđenju mi kada bi se toga odrekli, prosto više ne bismo bili isti narod koji smo bili do sada, kaže Feđa Dimović.
Gostujući u emisiji „Maša i...“ frontmen grupe Beogradski sindikat Feđa Dimović otkrio je na koji način će ovaj poznati bend obeležiti 25 godina postojanja, planira li Sindikat da proširi svoje delovanje i van granica Srbije, ali i koliko je bilo potrebno hrabrosti stati na stranu Sputnjika kada je došlo do gašenja ruskih medija širom Evrope.
S obzirom da je po struci advokat, Dimovića smo pitali gde je danas međunarodno pravo najviše pogaženo.
„Mislim da međunarodno pravo zapravo ne postoji već duži niz godina. Ako je ikada i postojalo, ono je postojalo kao neka ideja da se određene stvari urede, ali znamo da je uvek to zapravo bilo pravo gole sile – ko je moćan, kome se može, on postupa onako kako hoće ili kako kaže stara latinska poslovica 'Šta je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu'. Tako da je međunarodno pravo nešto čime samo možete da uterujete neke volove u tor i da izmišljate neke tribunale i neka pravila i neke standarde dok vidimo da oni koji su najmoćniji upravo ne priznaju ni te međunarodne konvencije niti određene međunarodne institucije već da imaju neki poseban povlašćen tretman u celoj toj globalnoj utakmici“, objašnjava naš sagovornik.
Dimović se osvrnuo i na nedavne napade na srpske umetnike – glumca Miloša Bikovića i maloletnu devojčicu Pavlinu Radovanović koja peva patriotske pesme.
„Oni su 'pogrešili' zato što su Srbi, zato što su se opredelili za tu srpsku stranu priče i zato što nisu deo onoga što bismo nazvali građanističke ili neke druge Srbije gde bi onda itekako dobijali od tih istih ljudi pohvale i praštali bi se i neki pravi gresi koje bi imali, samo zato što su na toj nekoj određenoj strani. Nije ništa čudno što se Pavlini to na kraju desilo. Ono što je stvarno neprihvatljivo je da je u pitanju četrnaestogodišnja devojčica, maloletno lice koje je napadnuto na tako brutalan način i tu se zapravo vidi svo licemerje tih koji su kritikovali i sva ta lažna priča o tim ljudskim pravima i o demokratiji koja zapravo ne postoji kod njih“, zaključio je muzičar.

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala