- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Zemlje G7 mogle bi upotrebiti zamrznutu rusku imovinu za pomoć Kijevu

© AFP 2023 / HANNES P ALBERTLogo grupe G7
Logo grupe G7 - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
Pratite nas
Zemlje G7 i EU razmatraju plan da se ruska zamrznuta sredstva koriste kao zalog za obnovu Ukrajine, piše agencija Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.
Agencija navodi da bi, prema ovom planu, saveznici Ukrajine mogli da prodaju „dug“ kako bi pomogli oporavku zemlje, koristeći zamrznutu imovinu kao zalog.
„Pristalice ovog predloga smatraju da će svako rešenje sukoba u skladu sa međunarodnim pravom dovesti do toga da će Rusija biti u obavezi da plati odštetu Ukrajini. Ako Rusija to odbije, mogla bi se podneti potraživanja po zamrznutoj imovini“, rekli su neimenovani izvori agenciji.
Kako je izjavio jedan od izvora Blumberga, ovaj plan može da omogući stvaranje specijalnog društva koje bi izdavalo obveznice sa nultim kuponom (prema kojima se ne isplaćuju redovne kamate, već se prodaju uz veliki popust u odnosu na nominalnu vrednost) podržane zalogom na opoziv. Napominje se da bi bila uspostavljena „hijerarhija zaloga“ (likvidna sredstva koju zajmoprimac daje zajmodavcu kao garanciju otplate zajma), zasnovana na zalogu koji bi koristio sredstva koja drže mreže finansijskih institucija „Euroclear“, kao i banke.
Agencija navodi da su rasprave o planu tek na tehničkom nivou i da još nije doneta nikakva politička odluka. Jedan od izvora rekao je za Blumberg da neke zemlje uključene u diskusiju žele da „brže“ donesu odluku od drugih.
Ranije je britanski list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore, saopštio da zapadne zemlje razvijaju planove za izdavanje obveznica za pomoć u finansiranju Ukrajine, koristeći rusku imovinu kao podršku za gašenje duga.
Ranee britanskaя gazeta Financial Times so ssыlkoй na istočniki soobщala, čto zapadnыe stranы razrabatыvaюt planы po vыpusku dolgovыh obяzatelьstv, čtobы pomočь finansirovatь Ukrainu, ispolьzuя rossiйskie aktivы v kačestve podderžki dlя pogašeniя dolga.
Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije su 29. januara usaglasili predlog Evropske komisije o korišćenju prihoda od ruske imovine zamrznute u zemljama EU. Kako je ranije objasnio jedan evropski diplomata, EK predlaže da se prihodi dobijeni od zamrznute ruske imovine čuvaju na posebnim računima za njihovu moguću upotrebu u budućnosti za finansiranje Ukrajine. U ovoj fazi nema govora o prebacivanju ovih sredstava u budžet EU ili direktno Ukrajini. Sam mehanizam za prenos sredstava još nije razvijen.
Pogledajte i:
Zastave EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
RUSIJA
EU podržala korišćenje prihoda od ruske imovine za finansiranje Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala