- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji: Tope se nade Kijeva da će poraziti Rusiju

© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
Pratite nas
Osećaj očajanja u ukrajinskom političkom vrhu teško je ignorisati. Nade Kijeva da će pobediti Rusiju se tope, a na Zapadu pritom ičekuju da će usled iscrpljivanja snaga ova godina biti teška za Ukrajinu, piše analitičar "Vašington posta" Išajan Tarur.
Prošle su gotovo dve godine od početka sukoba u Ukrajini, a vlasti u Kijevu i dalje mole zapadne partnere da im daju još oružja, još pomoći, još političkih obaveza, navodi autor u članku.
Krajem prošle godine predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je putovao po zapadnim prestonicama tražeći podršku, suočen s rastućim međunarodnim umorom od sukoba i odbijanjem Kongresa SAD da odobri novi paket finansijske pomoći Kijevu.
Skoro istovremeno glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni požalio se na situaciju koja je „zapala u ćorsokak“, pošto dugoočekivana ukrajinska kontraofanziva 2023. godine nije uspela da doprinese strateškom napretku u dubokim odbrambenim linijama Rusije.
Prema raspoloživim informacijama, kako navodi list, američki zvaničnici i njihove zapadne kolege očekuju da će ova godina biti teška: sve iscrpljenije ukrajinske snage biće usredsređene na jačanje svoje odbrane, umesto na zauzimanje novih teritorija.
Rusija ne samo da nije predala svoje položaje u Ukrajini, izdržavši međunarodne sankcije, ali se sprema i za nova ofanzivna dejstva, ukazuje autor.
Ruska artiljerija, Zaporoški pravac, haubica Giacint - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Broj poginulih u Lisičansku porastao na 20; Kijev u granatiranju pekare koristio "hajmarse"
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala