- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelske trupe u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael rasporedio tri divizije na granici s Libanom; EU pokreće pomorsku misiju u Crvenom moru

Pratite nas
Rat Izraela i Hamasa - 120 dan. Nastavljaju se sukobi širom Pojasa Gaze. Izraelska vojska rasporedila tri divizije na granici sa Libanom. Američke snage izvele su novi udar po ciljevima Huta u Jemenu. EU najavila da pokreće pomorsku misiju u Crvenom moru.
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je broj poginulih u enklavi premašio 27.200. Dok Izrael zasipa Pojas Gaze propagandnim lecima protiv Hamasa, izraelska vojska gađala je mete Hezbolaha u južnom Libanu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:48 03.02.2024
Lideri Hamasa razmatraju predloženi okvir za sporazum o taocima koji su razmatrali najviši zvaničnici iz Izraela, Katara, Egipta i Sjedinjenih Država, ali je "potrebno više vremena da se objavi naš stav", rekao je Osama Hamdan, visoki zvaničnik Hamasa u Libanu.
22:27 03.02.2024
Američke snage izvele su novi udar po ciljevima Huta u Jemenu.
Centralna komanda SAD je saopštila da je tom prilikom uništeno šest protivbrodskih krstarećih raketa spremnih da, kako se tvrdi, budu ispaljene na brodove u Crvenom moru.
21:48 03.02.2024
Izraelska vojska rasporedila tri divizije na granici sa Libanom
Izraelska vojska rasporedila je tri divizije na severnoj granici zbog, kako je saopštio portparol Danijel Hagari, napada libanskog Hezbolaha na sever Izraela.
Hagari je rekao da je od izbijanja sukoba u Gazi, 7. oktobra, izraelska vojska gađala više od 3.400 meta Hezbolaha, među kojima 40 komandnih centara i isto toliko skladišta oružja, preneo je „Tajms of Izrael“.
21:19 03.02.2024
El Huti: Ako Amerika izvrši invaziju na Jemen, dobiće lekcije teže od Vijetnama
Član Vrhovnog političkog saveta jemenskih Huta Muhamed Ali el Huti izjavio je da će se Amerika, ako odluči da izvrši invaziju na Jemen kopnom, suočiti se sa lekcijama težim od onih u Vijetnamu, Avganistanu i Iraku.
On je rekao da zapadni mediji usvajaju američki narativ o događajima u Crvenom moru, a da je cilj toga američki pokušaj da tim sredstvima demonizuje jemenski narod.
U intervjuu za sajt „Mintpres“ naveo je da Huti imaju nekoliko strategija da pobede Amerikance u regionu, prenosi jemenska televizija Al Masira.
„Amerika eskalira sukob u regionu svojim ponovljenim upozorenjima, medijskim terorizmom, porukama i pozivima brodovima, što su akcije koje štete plovidbi i globalnoj trgovini, pored vojnih napada na Jemen“, naveo je on.
On je ponovio da je međunarodna plovidba u Crvenom moru bezbedna za brodove, sa izuzetkom izraelskih brodova ili brodova koji idu ka izraelskim lukama.
21:01 03.02.2024
Borelj: EU nije obustavila pomoć Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama, pokrećemo pomorsku misiju u Crvenom moru
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da Evropska komisija nije obustavila finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).
On je dodao da se u Briselu razgovaralo o situaciji u Gazi i o optužbama na račun dela osoblja UNRWA, da su učestvovali u napadu na Izrael 7. oktobra.
„Zemlje članice su pozdravile brze mere koje je preuzela UNRWA i pokrenula istragu, pokazavši koliko ozbiljno UN shvata ovo pitanje. Očekujemo izveštaj, koji bi trebalo da se donese brzo i efikasno", poručio je Borelj.
Borelj je dodao je i da je bilo mnogo dezinformacija.
„Nemačka nije suspendovala pomoć, Francuska, Španija, takođe. Neke članice jesu suspendovale, ali vrlo malo njih je to uradilo. Neki su samo preduzeli mere predostrožnosti, ali nisu obustavili finansiranje“, kazao je Borelj.
Kada je reč o odmazdi SAD, koje su izvršile vazdušne napade na Siriju i Irak u kojima je poginulo najmanje 40 ljudi, Borelj kaže da je takva reakcija Vašingtona bila očekivana i najavljivana.
„Jasno je da svaki napad doprinosi eskalaciji, a ministri (iz EU) su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog ovakvog razvitka. Jedino možemo da pozovemo sve da razumeju da u svakom trenutku ovakvi napadi i kontranapadi mogu da izazovu veći incident. Pokušavamo da izbegnemo to, pokrećemo pomorsku misiju u Crvenom moru, a u međuvremenu, pošto nemamo vojno prisustvo na terenu, jedino što možemo je da koristimo naše diplomatske kapacitete“, rekao je Borelj, objavljeno na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.
On je naveo je i da je dobar znak to što SAD pokušavaju da nađu izlaz iz konflikta Izraela i Hamasa, koji je baziran na formiranju dve države.
„Sjedinjene Države sve više shvataju potrebu da se angažuju na 'rešenju o dve države' koje postaje realnost, ali neće doći s neba. Čekali smo 30 godina i nije se desilo. Međunarodna zajednica mora da se angažuje, jer jasno je, a ja ne izmišljam ništa - Netanijahuova vlada ne želi tako nešto. Ali, zar međunarodna zajednica ne želi to? Ako SAD razmatraju mogućnost priznanja, mi, kao EU, nemamo taj kapacitet, jer države članice su te koje daju priznanja. Znam da neke članice razmatraju o tome, ali ne mogu da pričam u njihovo ime“, poručio je Borelj.
19:43 03.02.2024
19:41 03.02.2024
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok smatra da bi ofanziva izraelske vojske na najjužniji deo Pojasa Gaze bila pogrešna.
"Preduzimati akcije u Rafi, kako je najavio izraelski ministar odbrane, ne bi bio opravdan, to je trenutno najnaseljenije mesto (u Pojasu Gaze)", rekla je Berbok za RND, prenela je Anadolija.
18:33 03.02.2024
Šef turske Nacionalne obaveštajne agencije Ibrahim Kalin sastao se sa liderom Hamasa Ismailom Hanijehom u glavnom gradu Katara Dohi, prenosi Tajms of Izrael navode turske državne televizije TRT.
Kalin i Hanija razgovarali su o naporima za prekid vatre u Gazi, izraelskim taocima koji se drže u enklavi i isporuci humanitarne pomoći Gazi, navodi TRT.
17:52 03.02.2024
Papa Franja danas je osudio ''užasan porast u napadima na jevreje širom sveta'', navodeći da ti napadi predstavljaju "napad na Boga" i saopštio da se katolička crkva odriče svakog oblika antisemitizma.
"Put kojim je Crkva krenula sa vama, drevnim narodom Zaveta, odbacuje svaki oblik antijudaizma i antisemitizma, nedvosmisleno osuđujući manifestacije mržnje prema Jevrejima i judaizmu, kao greh protiv Boga", napisao je papa u pismu "svojoj jevrejskoj braći i sestrama Izraela", koje je objavio Vatikan.
Papa Franja je istakao da su katolici širom sveta zabrinuti zbog porasta antisemitizma i napada na Jevreje širom sveta od 7. oktobra, prense italijanski mediji.
17:17 03.02.2024
15:48 03.02.2024
SAD: Oborili smo nekoliko bespilotnih letelica iznad Crvenog mora
Američka Centralna komanda saopštila je danas da su američke snage oborile nekoliko bespilotnih letelica iznad Crvenog mora.
Letelice su oborene u petak, a dodaje se i da su uništena četiri drona koja su pobunjenici Huti planirali da ispale sa teritorije Jemena, navodi Rotjers.
"Američke snage identifikovale su bespilotne letelice u oblastima koje kontrolišu Huti u Jemenu i utvrdile da predstavljaju neposrednu pretnju teretnim brodovima i američkim ratnim brodovima u regionu", istakli su iz Centcoma.
15:04 03.02.2024
Izraelska vojska je saopštila da je danas izvela vazdušne napade na nekoliko položaja Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na nastavak napada na severni Izrael.
Komandni centar Hezbolaha, gde su bili okupljeni operativci, i obližnje raketno mesto korišćeno u nedavnom napadu, pogođeni su u južnom libanskom selu Jarun, saopštila je IDF, prenosi Tajms of Izrael.
U napadima su, kako se navodi, pogođene dve osmatračnice Hezbolaha u Marvahinu i Ajta aš-Šabu.
Ranije danas, Hezbolah je ispalio rakete i projektile na severne izraelske zajednice Baram i Zarit, pri čemu nije bilo povređenih, navodi IDF.
14:53 03.02.2024
Izrael zasipa stanovnike Gaze propagandnim lecima protiv Hamasa
Avioni izraelskog ratnog vazduhoplovstva zasuli su Pojas Gaze pamfletima naslovljenim sa "Realnost", u kojima stanovništvo poziva da se "probudi" i shvati da "Hamas ubija njihovu decu".
Taj pamflet uključuje članke o sankcijama EU uvedene lideru Hamasa Jahji Sinvaru, o povećanju humanitarne pomoći i negiranju tvrdnji "portparola terorističke grupe", prenosi "Tajms of Izrael".
"Spalili su narodni novac na pravljenje tunela i kupovinu oružja. Uništili su sve dobro, tukli vas i mučili, terali vaše porodice na ulice, a oni se kriju u tunelima. Ćutite? Sve ovo je samo kap u moru. Vaša budućnost je u vašim rukama", piše u izraelskim lecima bačenim u Pojas Gaze.
13:59 03.02.2024
Ministarstvo u Gazi: U poslednja 24 sata ubijeno još 107 Palestinaca
Najmanje 107 Palestinaca je ubijeno, a 165 je ranjeno u poslednja 24 sata u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze.
Dodaje se da je u poslednja 24 sata "izraelska okupacija počinila 12 masakra nad porodicama u Pojasu Gaze", navodi Anadolija.
"Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu da dođu do njih", ističe se u saopštenju.
Od 7. oktobra je, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, ubijeno najmanje 27.238 Palestinaca, uglavnom žena i dece, a 66.452 povređeno.
12:24 03.02.2024
UAE izdvojili pet miliona dolara za podršku operacijama UN u Pojasu Gaze
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izdvojili su pet miliona dolara za podršku humanitarnim operacijama Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze i podršku višem koordinatoru UN za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju za Gazu Sigrid Kag u njenim naporima da ublaži patnje naroda Gaze i poveća isporuku hitne humanitarne pomoći, javila je danas državna novinska agencija WAM.
Ministar spoljnih poslova UAE šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan razgovarao je juče sa Kag u Abu Dabiju o pogoršanju humanitarne krize u Pojasu Gaze, kao i načinima za rešavanje njenih posledica slanjem hitne pomoći u cilju ublažavanja patnje civila.
Naglašena je i neophodnost prekida vatre u Pojasu Gaze i potreba da se obezbedi hitno dostavljanje humanitarne pomoći.
Glavni donatori Agencije UN za palestinske izbeglice ranije su obustavili finansiranje tog tela nakon što su se pojavile tvrdnje da je 12 Palestinaca koji su zaposleni u toj agenciji osumnjičeno za umešanost u napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.
12:22 03.02.2024
Najmanje 27.238 Palestinaca je ubijeno, a 66.452 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas.
12:04 03.02.2024
Borelj izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.
"Neprekidno uozoravamo da je Bliski istok uzavreli kotao koji u svakom trenutku može da eksplodira. Ima sukoba i na granici sa Libanom, postoje napadi u Siriji, postoje napadi u Iraku, napadi u Crvenom moru. Zato smo pozivali sve da pokušaju da izbegnu eskalaciju. Dok traje rat u Gazi, veoma je teško poverovati da će se, na primer, situacija u Crvenom moru popraviti, jer je jedno povezano sa drugim. To je domino efekat u regionu", upozorio je Borelj na konferenciji za medije.
On je najavio da će danas biti održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU (Gimnih format) na kojem će se razgovarati o tri dominantne teme - Bliskom istoku, Ukrajini i Africi.
Prema njegovim rečima tema će biti i situacija sa Agencijom UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), nakon što su neke države članice, posle optužbi protiv UNRWA da su pojedini njeni pripadnici bili umešani u napad Hamasa na Izrael, reagovale povećanjem podrške, druge najavile da će najpre ispitati optužbe, a neke su odlučile da ukinu podršku toj agenciji.
"Različiti pristupi kritičnim problemima nisu dobri za evropsku poziciju. Moramo da imamo zajednički, koordinisani stav i o tome ćemo danas razgovarati", rekao je Borelj.
08:19 03.02.2024
08:04 03.02.2024
Huti iz jemenskog pobunjeničkog pokreta Ansar Alah pokrenuli su raketni napad na grad Eilat na jugu Izraela, izjavio je portparol pokreta Jahja Sari.
Sari je za TV Al Masira rekao da su ''oružane snage Jemena izvele vojnu operaciju, pogodivši sa nekoliko balističkih projektila određene objekte u oblasti Eilat na jugu okupirane Palestine“.
Prethodno su Izraelske odbrambene snage saopštile da je njihova protivvazdušna odbrana presrela raketu zemlja-zemlja iznad Crvenog mora.
Pres služba IDF-a je saopštila da je izraelska vojska koristila protivvazdušni odbrambeni sistem ''Arrow'' za presretanje raketa. Nakon eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba u pojasu Gaze, Huti koji kontrolišu određene delove Jemena upozorili su da će izvesti napade na izraelsku teritoriju i da će zabraniti svim brodovima povezanim sa Izraelom plovidbu preko Crvenog mora, do okončanja operacije u palestinskoj enklavi.
Od sredine novembra 2023. godine jemenska pobunjenička grupa napala je desetine civilnih brodova u Crvenom moru i Adenskom zalivu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala