- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sporazumom sa poljoprivrednicima i prevoznicima okončani protesti u Rumuniji

© AP Photo / Thibault CamusProtest poljoprivrednika u Francuskoj
Protest poljoprivrednika u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2024
Pratite nas
Rumunska koaliciona vlada saopštila je da je postigla dogovor sa poljoprivrednicima i prevoznicima da okončaju višenedeljne proteste zbog visokih troškova poslovanja.
Vlada je napravila ustupke, preduzimajući korake za povećanje subvencija za dizel, rešavanje visokih stopa osiguranja i ubrzavanje isplate subvencija, kao i tehničke mere za smanjenje dugog čekanja na graničnim prelazima, prenosi Rojters.
Premijer Marsel Čolaku i predstavnici demonstranata potpisali su sporazum kojim se uspostavlja komitet koji okuplja nekoliko ministarstava kako bi se pronašla rešenja, saopštila je vlada.
Poljoprivrednici u Rumuniji, kao i u ostalim zemljama EU, organizovali su proteste zbog niskih cena proizvoda, rastućih troškova, uvoza jeftine hrane i ograničenja uvedenih usled borbe protiv klimatskih promena.
U Rumuniji su stotine farmera i vozača kamiona počele da protestuju pre tri nedelje, a kolone traktora i kamiona usporavale su ili blokirale saobraćaj na nacionalnim putevima u blizini velikih gradova, uključujući glavni grad Bukurešt, navodi Rojters.
Francuski poljoprivrednici juče su takođe počeli da uklanjaju blokade auto-puteva oko Pariza, nakon obećanja Vlade da će uvesti mere podrške, javili su francuski mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala