- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ima li u dobu praznine mesta za – čudo neviđeno | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2024
Pratite nas
Kako će i iz kog ugla snimati seriju o životu svog čukundede, slavnog svetskog pisca, po čemu će ta priča biti različita od dosadašnjih ekranizacija i zašto je važno da bude završena do 2028. godine kada se navršava dva veka od rođenja autora dela „Ana Karenjina“ i „Rat i mir“ - ekskluzivno za Sputnjik otkriva Vladimir Tolstoj.
Po čemu je bio i ostao jedinstven u domaćoj kinematografiji reditelj kultnih filmova kakvi jesu „Beštije“, „Čudo neviđeno“, „Jovana Lukina“, „U ime naroda“, zašto je Živko Nikolić i posle smrti ostao posebna filmska kategorija i jedna od najautentičnijih umetničkih pojava – za „Orbitu kulture“ objašnjava Strahinja Savić, reditelj čija je nedavno objavljena knjiga - disertacija „Narativni univerzum Živka Nikolića“ - ovenčana nagradom „Dr Dušan Stojanović“ kao najbolji rad iz oblasti teorije filma.
Hoće li robot umesto pisca u nekoj bližoj budućnosti pisati knjige, dobijati nagrade i držati govore – osim ako mu ne isključe baterije – saznali smo na uručenju nagrade „Beogradski pobednik“ od laureata Vlada Matijevića.
Da li su „Granična stanja“, delo upravo ovenčano Vitalovom nagradom, samo literarna fikcija ili dokument o sveprisutnom osećanju praznine i svetu uvek omeđenog nekim granicama, geografskim i unutrašnjim, kako se i iz kakvog poriva piše roman o Jasenovcu i da li je zlo i njegovo poreklo i danas jedna od najdominantnijih tema književnosti – pitanja su za nagrađenog pisca Igora Marojevića.
Šta je sve stalo u vreme od plovidbe na brodu Galeb do poslednjih trenutaka života, kako je Dobrica Ćosić opisao lični odnos sa doživotnim predsednikom SFRJ, šta se sve slomilo u slučaju Ranković i kako je od „prvog verujućeg“ ugledni pisac –komunista postao disident i politički protivnik, zbog čega je poslednja Ćosićeva knjiga, objavljena deceniju posle smrti, svedočanstvo ne samo o jednom ideološkom vremenu već i o njegovim političarima, umetnicima, ljudima koji su ga oblikovali – saznajemo iz „Knjige o Titu“ o kojoj razgovaramo sa njenim urednikom, piscem Markom Krstićem.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 2.2.2024.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala