Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jevtić: Ukidanje dinara i težak položaj Srba teme sastanaka u Kongresu i Stejt departmentu

© Tanjug / RADE PRELICGradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić
Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2024
Pratite nas
Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je, tokom posete Vašingtonu, da je duboko razočaran i zabrinut onim što Priština radi i ocenio da je krajnje vreme da međunarodna zajednica učini nešto kako bi zaustavila Aljbina Kurtija u nameri da iseli preostali srpski narod na Kosovu i Metohiji.
Jevtić je tokom službene posete Vašingtonu, gde je pored prisustva tradicionalnom Molitvenom doručku, imao sastanke u Kongresu i Stejt Departmentu, saopštila je pres služba gradonačelnika Štrpca.
Na sastanku sa kongresmenima Robertom Aderholtom, Džonom Mulinearom i Trejsi Menom, on je govorio o teškom položaju Srba na KiM kao rezultat politike aktuelnog režima u Prištini, koji svakodnevnim različitim akcijama i odlukama sprovodi proces proterivanja srpskog naroda sa Kosova.
Kako se navodi, Jevtić je govorio i o posledicama dosadašnjih odluka tzv. Vlade Kosova sa posebnim akcentom na poslednju odluku o ukidanju dinara koja će biti direktan udar na egzistenciju srpskog naroda na Kosovu.
"Kao neko ko je verovao u multietničko društvo na Kosovu, neko ko je bio deo procesa integracije Srba u institucije Kosova, neko ko je radio na igradnji mostova suživota, duboko sam razočaran i zabrinut onim što Priština radi i krajnje je vreme da Međunarodna zajednica učini nešto kako bi zaustavila Kurtija u nameri da iseli preostali srpski narod na Kosovu", rekao je Jevtić.
On je kongresmene na sastanku upoznao sa tim da su Srbi svakodnevno izloženi različitim vidovima pritisaka, da su hapšeni i pritvarani bez osnova, da im se oduzima imovina, te da se administrativno centralizuju svi procesi kako bi se onemogućilo upravljanje u opštinama u kojima su Srbi većina.
Rekao je, takođe, da se uzurpiraju resursi lokalnih samouprava, kao što je to slučaj sa Ski centrom Brezovica, a poslednje akcije upada u zdravstvene ustanove i hapšenje zdravstvenih radnika, kako je rekao, najbolji su pokazatelj da se aktuelni režim u Prištini neće zaustaviti dokle god se Srbima ne ukine svaki element života na KiM.
"U trenutku kada Kurti, spremajući se za parlamentarne izbore, nema šta da predstavi kao rezultat vladavine u oblastima ekonomije, infrastrukture i generalno života građana, preostalo je da udarom na sve što nosi prefiks srpsko u kampanju krene upravo igrajući na kartu nacionalnih osećanja", rekao je Jevtić na sastancima u Kongresu tokom protekle nedelje kada je boravio u službenoj poseti Vašingtonu.
On je pozvao kongresmene da posete srpske sredine na KiM kada im to vreme dozvoli.
U Stejt Departmentu Jevtić se sastao sa Kolin Hiland direktorom Stejt Departmenta za poslove za Južnu i Centralnu Evropu.
Kako se navodi, i tokom tog sastanka je dominantna tema bila odluka o ukidanju dinara gde se govorilo o svim posledicama te odluke Prištine.
Jevtić je izneo podatke o broju korisnika različitih kategorija plata, penzija, socijalnih davanja, stipendija, minulih zarada, svega onoga što dolazi od strane Srbije i što suštinski održava preostali srpski narod u ekonomskom smislu na KiM. Takođe, razgovaralo se i o situaciji u opštinama sa srpskom većinom, kao i položaju Srba u sredinama u kojima Srbi čine nevećinski narod.
Jevtić je na kraju sastanka zahvalio direktorki Hiland na iskazanom vrlo jasnom stavu povodom odluke Prištine o ukidanju dinara i ujedno zaključio da je krajnje vreme da se takvim i sličnim akcijama Vlade Kosova stane ne put, jer one za cilj imaju ukidanje multietničkog društva na KiM.
Pored sastanka sa zvaničnicima američke administracije na kraju posete Vašingtonu, Jevtić se sastao i sa savetnicima kongresmena, članovima spoljnopolitičkog Odbora Kongresa, a na sastanku je izneto sve ono što je od dolaska Kurtija na vlast došlo kao negativna posledica po život i položaj Srba na KiM.
Jevtić je i na ovom kao i na svim prethodnim sastancima poručio da Kurti nikad neće formirati Zajednicu srpskih opština i da će stvaranjem manjih i srednjih kriznih situacija izbegavati to sve do raspisivanja parlamentarnih izbora.
Takođe, na temu novih lokalnih izbora na severu Kosova, Jevtić je rekao da ih režim u Prištini neće raspisati dok za to ne dođe vreme predviđeno zakonom, što znači jesen 2025. godine.
Jevtić je posetu Vašingtonu ocenio kao sadržajnu i korisnu i istakao važnost da se čuje glas Srba sa Kosova, legitimnih predstavnika srpskog naroda.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala