- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Bagdad, Irak - Sputnik Srbija

UŽIVO Irak uručio protestnu notu SAD i poručio: Ne svodite račune na našoj teritoriji

Pratite nas
Članak se dopunjava
Amerika je sinoć započela agresiju na Siriju, a bombardovani su i ciljevi na teritoriji Iraka. Prema poslednjim podacima, u napadu je poginulo 10 ljudi, a 18 je ranjeno.Američka vojska saopštila je da je pogodila više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji i da su u napadima korišćeni brojni avioni, uključujući bombardere dugog dometa koji su doleteli iz SAD.
Iračke vojne grupacije granatirale su bazu SAD na severoistoku Sirije, prenose mediji.
SAD su pokrenule napade u Siriji i Iraku kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u nedelju, u kojem su poginula tri vojnika.
Irački premijer proglasio trodnevnu žalost zbog žrtava vazdušnih udara SAD. Ministarstvo spoljnih poslova Iraka uručilo je protesnu notu američkom otpravniku poslova zbog vazdušnih udara na iračku teritoriju.
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je naredio vojne udare na objekte u Iraku i Siriji koji su u vezi sa grupama koje su izvršile napade na američke snage, navodeći da će se ti napadi nastaviti u vreme i na mestima koje SAD izaberu.
"Snage američke Centralne komande izvele su vazdušne napade u Iraku i Siriji protiv Kuds snaga korpusa Iranske revolucionarne garde i savezničkih milicija. Američke vojne snage su pogodile više od 85 ciljeva, sa brojnim avionima, uključujući bombardere dugog dometa, koji su doleteli iz Sjedinjenih Država“, navedeno je u saopštenju komande.
Precizirano je da je u vazdušnim napadima korišćeno više od 125 preciznih projektila i da su na meti bili komandni i obaveštajni centri, skladišta za rakete, projektili i bespilotne letelice, logistika i objekti u lancu snabdevanja municijom "milicijskih grupa i njihovih sponzora iz Iranske revolucionarne garde koji su omogućili napade na američke i koalicione snage", prenose američki mediji.
Američki zvaničnici naveli su da su pogođena četiri objekta u Siriji i tri u Iraku, gde su bezbednosni zvaničnici prijavili štetu u gradu Al-Kaim.
Lokacije su navodno pripadale raznim milicijama koje podržava Iran, a koje SAD okrivljuju za napad na svoju bazu u Jordanu.
Iran je osudio napade SAD na Irak i Siriju. „Nastavak sličnih incidenata predstavlja opasnost za svet i bezbednost u regionu“, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.
U napadu dronom na američku bazu u Jordanu prošle nedelje ubijena su tri pripadnika američke vojske.
Vazdušni udari na istoku Sirije rezultirali su žrtvama među civilima i vojnicima i materijalnom štetom na državnoj i privatnoj imovini, saopštilo je sirijsko Ministarstvo odbrane.
SAD tvrde da je Iran odgovoran za finansiranje i naoružavanje militanata, dok Teheran negira umešanost.
„Američka okupaciona vojska izvršila je otvorenu agresiju na čitav niz položaja i gradova na istoku Sirije i u blizini sirijsko-iračke granice, usled čega je bilo žrtava među civilima i vojnicima, ima i ranjenih a velika šteta naneta je državnoj i privatnoj imovini“, navodi se u saopštenju i dodaje da nema nikakvog opravdanja za napade SAD.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
16:50 03.02.2024
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2024
RUSIJA
Rusija zatražila hitnu sednicu SB UN zbog američkih vazdušnih napada na Siriju i Irak
15:56 03.02.2024
Irački premijer proglasio trodnevnu žalost zbog žrtava vazdušnih udara SAD
Premijer Iraka Muhamed Šija al-Sudani proglasio je tri dana žalosti nakon američkih napada tokom noći.
Pres služba iračkog ambasadora objavila je da je Al-Sudani proglasio trodnevnu žalost u svim državnim resorsima i institucijama, navodi Iračka novinska agencija (INA).
"Molimo se za milost mučenika, pripadnika naših oružanih snaga i civila koji su ubijeni u bombardovanju američkih snaga područja Akašata i Al-Kaima, zapadno od pokrajine Anbar", navodi se u saopštenju.
15:46 03.02.2024
Hamas: Vašington udarima na Siriju i Irak samo doliva ulje na vatru na Bliskom istoku
Palestinski Hamas osudio je noćašnje vazdušne udare SAD na Siriju i Irak, ocenivši da Vašington "doliva ulje na vatru" na Bliskom istoku.
Hamas dodaje da SAD snose "punu odgovornost za posledice ovog agresivnog napada na Irak i Siriju", preneo je "Tajms of Izrael".
"Vi koji dolivate ulje na vatru, uveravamo vas da region neće dobiti stabilnost, ni mir, dok se cionistička agresija, genocidni zločini i etničko čišćenje Palestinaca u Pojasu Gaze ne zaustavi", navela je ta palestinska grupa.
15:33 03.02.2024
15:24 03.02.2024
Iračko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je otpravnika poslova SAD u Bagdadu kako bi mu uručili zvanični protest zbog američkih vazdušnih udara, prenosi državna novinska agencija INA.
13:56 03.02.2024
MIP u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2024
RUSIJA
Moskva osudila američke napade na Siriju i Irak
12:10 03.02.2024
Na američku bazu Al-Harir u Iraku danas nisu izvršeni napadi
Na američku vazdušnu bazu Al-Harir na severu Iraka danas nisu izvršeni napadi, rekla su tri neimenovana bezbednosna izvora za Rojters, demantujući na taj način tvrdnje Islamskog otpora u Iraku da su gađali bazu.
Grupa Islamski otpor saopštila je, nekoliko sati nakon što su SAD izvršile napade na ciljeve u Iraku i Siriji koji su u vezi sa Iranom, da su njeni pripadnici pogodili vazdušnu bazu Al-Harir na severu Iraka.
12:08 03.02.2024
12:00 03.02.2024
Posle američkih napada irački parlament traži od vlasti da što hitnije postigne sporazum sa zemljama međunarodne koalicije o povlačenju strane vojske iz Iraka.
11:59 03.02.2024
Tvrdnje SAD da su sa Irakom koordinisali napade su laž, američki vazdušni udari su otvorena agresija, saopštila je iračka vlada.
„Američka strana je falsifikovala činjenice, saopštivši da je bilo koordinacije pre te agresije. To su lažne tvrdnje s ciljem da se međunarodna zajednica dovede u zabludu“, rekao je zvanični predstavnik vlade Basem el-Avadi.
11:57 03.02.2024
Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je vazdušne udare SAD u Iraku i Siriji i optužilo zvanični Vašington da je "povredio suverenitet i teritorijalni integritet" te dve zemlje.
„Nastavak sličnih incidenata predstavlja opasnost za svet i bezbednost u regionu“, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.
U saopštenju portparola iranskog ministarstva spoljnih posova Nasera Kananija navodi se da su američki napadi "još jedan avanturistički i strateški promašaj Sjedinjenih Država koji će rezultirati povećanjem napetost i nestabilnosti u regionu", prenosi Rojters.
10:49 03.02.2024
Velika Britanija: Nepokolebljivo uz SAD nakon udara na proiranske ciljeve na Bliskom istoku
Velika Britanija saopštila je da je "nepokolebljivo" uz SAD i izrazila podršku pravu Vašingtona da, kako navode, uzvrati na napade.
"Velika Britanija i SAD su pouzdani saveznici. Ne bismo komentarisali njihove operacije, ali mi podržavamo njihovo pravo da odgovore na napade. Mi već dugo osuđujemo destabilizujuće aktivnosti Irana širom regiona, uključujući pružanje političke, finansijske i vojne podrške brojnim militantnim grupama", navodi se u saopštenju portparola britanske vlade.
10:46 03.02.2024
Od vatre koju su u provinciji Anbar na zapadu Iraka otvorile američke snage poginulo je 16 ljudi, objavila je agencija „Šafak“ pozivajući se na iračku komandu u toj provinciji.
10:07 03.02.2024
Iračka šiitska grupa u sastavu „Islamskog otpora u Iraku“ saopštila je da je izvela napad na američku vojnu bazu „Harir“ u iračkom Kurdistanu. Napad se dogodio nakon što je avijacija SAD izvela udare na zapadni Irak i pogranične oblasti u Siriji kao odgovor na ubistvo američkih vojnika u Jordanu.
„Nastavljajući naš otpor prema američkim okupacionim snagama u Iraku i regionu i kao odgovor na pokolj cionističkih struktura nad našim narodom u Pojasu Gaze, borci Islamskog otopra u Iraku su napali američku bazu ‘Harir’ u Erbilu na severu Iraka uz pomoć bespilotne letelice“, navodi se u saopštenju.
09:42 03.02.2024
08:09 03.02.2024
Udari na ciljeve u Iraku i Siriji koje su SAD počele da izvode posle napada na američku bazu u Jordanu su samo početak, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin.
„To je samo početak našeg odgovora“, navodi se u saopštenju.
Ostin je dodao da je američki predsednik Džozef Bajden već izao naređenje o dodatnim akcijama.
„To će biti u vreme i na mestu koje mi odaberemo“, rekao je Ostin.
08:09 03.02.2024
Iračka vojska: Vazdušni napadi SAD pokrenuti na iračke pogranične oblasti Američki vazdušni napadi pokrenuti su na iračke pogranične oblasti, saopštila je iračka vojska, upozoravajući da bi napadi mogli da izazovu nestabilnost u regionu.
"Vazdušni napadi predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, podrivaju napore iračke vlade i predstavljaju pretnju koja bi mogla da dovede do katastrofalnih posledica u Iraku i regionu", rekao je portparol iračke vojske Jahja Rasol.
07:54 03.02.2024
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala