- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadni mediji: Ukrajinska vojska prešla na odbranu zbog nestašice municije

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinski vojnik u rovu u Zaporoškoj oblasti
Ukrajinski vojnik u rovu u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Ukrajinske jedinice bile su primorane da pređu na odbranu i da odustanu od ofanzivnih operacija zbog nestašice artiljerijske municije, piše list „Politiko“, pozivajući se na ukrajinsku vojsku.
„Nestašica granata bila je jedan od glavnih razloga zbog kojih je ukrajinska vojska prešla na odbrambenu taktiku duž cele linije fronta nakon neuspeha letnje kontraofanzive“, piše list.
Kako je rekao neimenovani visoki ukrajinski vojni oficir za „Politiko“, Oružane snage Ukrajine „trenutno imaju dovoljno municije za odbranu“.
„Međutim, za nastavak ofanzivnih operacija potrebna nam je pomoć sa municijom. Na kraju krajeva, prilikom ofanzive morate imati više municije od protivnika ili bar isto koliko on“, rekao je ukrajinski vojnik.
Takođe se navodi da je on priznao da „Rusi dominiraju na bojnom polju zahvaljujući svojoj artiljeriji“.
List piše da Ukrajina povećava proizvodnju granata u zemlji, ali se podaci o količini drže u tajnosti. Ističe se da „do vojske stiže premalo municije“.
Kako je rekao za „Politiko“ neimenovani ukrajinski artiljerac, vojska dobija granate direktno iz fabrika. Istovremeno je priznao da vojska nikada nije imala dovoljno granata kalibra 122 milimetra.
„U proseku ispaljujemo 15 granata dnevno. Bilo je dana kada smo proizvodili preko stotinu, a ponekad nijednu“, rekao je on.
Takođe je istakao da se, uprkos intenziviranju borbi, nisu poveća isporuke projektila vojsci.
Ranije je list „Fajnenšej tajms“ saopštio da Ukrajina nakon propale letnje kontraofanzive menja taktiku i 2024. godine „prelazi na aktivnu odbranu“. Pritom je istaknuto da Zapad ne očekuje novu ofanzivu Kijeva do 2025. godine.
Pogledajte još:
Mornarička pešadija ruske mornarice na vežbi bojevog gađanja u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
RUSIJA
Bivši američki obaveštajac: Rusija će probiti liniju fronta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala