- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Vanredno stanje u Barseloni, nezapamćena suša: Zabranjeno pranje automobila

Suša - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Stanovnicima Katalonije na severoistoku Španije biće zabranjeno pranje automobila i punjenje praznih bazena na osnovu niza mera koje su danas najavljene radi ublažavanja najveće suše koja je zadesila region od kada se prati stanje padavina.
Šef regionalne vlade Katalonije Pere Aragones najavio je vanredno stanje zbog suše nakon što su rezervoari u ovom mediteranskom regionu pali ispod 16 odsto kapaciteta, javio je AP.
„Katalonija pati od najgore suše u ovom veku, nikada se nismo suočili sa tako dugom i intenzivnom sušom otkako se prati količina padavina“, rekao je Aragones na konferenciji za novinare.
Mere će uticati na oko šest miliona ljudi u 200 sela, mesta i gradova, uključujući glavni grad regije Barselonu, drugi po veličini grad u Španiji.
Prema pravilima za hitne slučajeve, lokalne vlasti žele da stanovnici smanje potrošnju vode za domaćinstva za pet odsto sa 210 litara na 200 litara po osobi dnevno. Poljoprivrednicima je naređeno da smanje potrošnju vode u poljoprivredi do 80 odsto.
Stanovnici Barselone ne mogu da puneprivatne bazene i peruautomobile.
U problemu će biti i hiljade stanovnika koji žive u malim zajednicama a zavise od bunara koji su suvi mesecima.
Gualba, selo od oko 1.500 stanovnika, udaljeno sat vremena vožnje severno od Barselone, nema pitke vode od decembra. Tada je lokalni rezervoar pao toliko nisko da je voda postala nepitka i upotrebljiva samo za pranje rublja i sudova. Većina stanovnika mora da se vozi u drugi grad kako bi kupila flaširanu vodu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala