Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Okršaj zapada i Beograda: Hoće li biti sednice SB UN na zahtev Srbije

© AFP 2023 / Johannes EiseleSednica SB UN
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Zapadni centri moći možda će odustati od očekivane opstrukcije vanredne sednice Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji koju zahteva Srbija, ocena je iskusnog diplomate Vladislava Jovanovića.
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su napadnute sve srpske enklave u Metohiji najavivši da će Srbija tim povodom u ponedeljak podneti zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN u skladu sa Poveljom UN i Poslovnikom.

Šanse za sednicu pola-pola

Vučić je rekao i da se nada da će većina glasati za to i da će se sednica održati, a da mi nećemo odustati od međunarodno pravnih normi.
Diplomata i bivši ambasador pri UN Vladislav Jovanović za Sputnjik procenjuje da su polovične šanse da sednica bude održana. Ne isključuje njeno održavanje baš zato što su zapadne sile u ovom trenutku angažovane u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.
„Zapadu je veoma stalo da dijalog dobije prevagu nad teškoćama koje Priština izaziva. Moguće da zbog toga neće opstrukcijom našeg obraćanja SB pogoršati poziciju EU već će hteti da nama na neki način povrate veru u taj dijalog. Tako da će možda izbeći direktni okršaj sa Beogradom“, ocenjuje Jovanović.
Međutim, da li će to tako i biti, kako ističe naš sagovornik, zavisi od mnogo faktora.
„Zahtev za sednicu prolazi kroz proceduru izjašnjavanja svih stalnih i nestalnih članica SB UN bez prava na veto ovih pet stalnih članica. Tri stalne članice to neće moći da spreče vetom, ali mogu da se potrude da izbore većinu od devet glasova (tri stalne plus šest nestalnih). Znači, suština je da se svaka strana izbori za veći broj glasova nestalnih članica, odnosno, da postoji većina od mogućih 15 stalnih i nestalnih članova SB UN,“ objašnjava Jovanović.

Zapad možda i popusti

Jovanović je ponovio reči srpskog predsednika da ćemo nastojati da pridobijemo ostale nestalne članove SB UN za naš predlog što bi otvorilo siguran put za otvorenu sednicu SB.
„Videćemo kako će to ići i da li među nestalnim članicama ima i koliko onih koji su naklonjeni nama ili su protiv nas. Jer, pored Rusije i Kine mora još minimum pet članica da bude na našoj strani i to iz korpusa nestalnih, ako zapadne članice odbiju zahtev,“ smatra Jovanović.
S druge strane, dodaje naš sagovornik, može da se desi i da Zapad i njeni sateliti budu uzdržani od glasanja i da puste celu stvar da prođe, odnosno da se sednica aminuje u očekivanju da će to da „protutnji“ na neki način bez posledica kroz SB UN.
„Jer, oni će uvek moći da mašu time da je dijalog u toku i da je sve u redu kao i da sve može da se reši kroz dijalog. Da pokušaju time da umire SB UN. Međutim, ako im to bude taktika ne mislim da će baš tako jednostavno sa njom da prođu jer ako bi došlo do našeg obraćanja SB UN tu bismo mogli da navedemo i niz drugih primera koji bi pokazali da se Rezolucija 12 44 do sada praktično uopšte nije ozbiljno uzimala u obzir. A naročito u pitanjima koja se odnose na Srbe na KiM i Srbiju kao zemlju čiji suverenitet i teritorijalni integritet naglašava Rezolucija 1244“ ističe Jovanović.
Sednica bi, dodaje on, bila naša prilika da proširimo bazu zamerki uključujući i zanemarivanje drugih bitnih odredbi Rezolucije 12 44. To bi bila prilika i da aktuelizujemo ovu sistematičnu akciju pritisaka na Srbe na KiM od strane takozvanih vlasti u Prištini.

Zapadne sile u defanzivi

„To bi onda mogao da bude značajan sastanak na kom bi zapadane sile bile u defanzivi, odnosno, ne bi mogle mnogo da se raskomote u diskusiji. No, videćemo kako će to ići i sa čim ćemo mi da izađemo. Ako budemo izašli samo sa najnovijom situacijom i sistematskim antisrpskim merama koje režim u Prištini neprekidno sprovodi i i izaziva i Srbe i Srbiju, onda će to biti samo jedan format za diskusiju, pri čemu bi zapadne sile verovatno insistirale na tome da se sve to reši kroz dijalog koji je u toku,“ napominje Jovanović.
U tom slučaju bi Zapad, kaže Jovanović, podsetio da su oni Kurtija pozvali da odustane od jednostranih poteza.
Vučić je inače istakao da su pripadnici Kurtijeve policije upadali u privremene organe u Prištini, Peći, Osojanima. Zatvorili su Dom zdravlja u Osojanima, maltretiraju ljude i preturaju po stvarima kao i da su napadnute sve srpske enklave na Metohiji posle odluke da se ukine dinar, i da se do sada najjačim udarcem zapretilo progonom Srba.
Kako je rekao, cilj ovih akcija je čišćenje srpskog življa sa KiM i namerno podvrgavanje Srba uslovima nepodnošljivim za život.
SRBIJA
Vučić: Napadnute sve srpske enklave u Metohiji - podnosimo zahtev za hitnu sednicu SB UN
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
SRBIJA
Zaharova za Sputnjik: Srbija na Kosovu brani središte Evrope od totalnog uništenja /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala