- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nepromišljeno i pod pritiskom“: Zaharova o odluci Ekvadora da preda rusku vojnu tehniku SAD

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Odluka Ekvadora da preda Sjedinjenim Američkim Državama rusku tehniku je nepromišljena i doneta je pod ozbiljnim pritiskom spolja, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je navela da se Moskva „detaljno upoznala sa relevantnim saopštenjima ekvadorskog predsednika Danijela Noboe“.
„Naši partneri odlično su obavešteni o odredbama ugovora, koji uključuju obavezu korišćenja isporučene imovine u predviđenim ciljevima, kao i da je zabranjeno njeno predavanje trećoj strani bez odgovarajuće saglasnosti ruske strane“, istakla je Zaharova.
Portparol Ministarstva je naglasila da teško da bi Vašington ponudio skupu modernu tehniku u zamenu za „staro gvožđe“ „kako ga nazivaju u Ekvadoru“.
„Nadamo se da je Kito svestan toga“, zaključila je Zaharova.
Ranije je ekvadorski predsednik izjavio da njegova zemlja ne odustaje od predaje stare ruske tehnike SAD i učiniće to bez obzira na stav Moskve.
Prema njegovim rečima, Vlada Ekvadora će do kraja januara izvršiti razmenu stare ruske i ukrajinske tehnike za novu iz SAD, vrednu 200 miliona dolara. Istovremeno, lider države nije precizirao o kakvoj je tehnici reč, da li vojne ili civilne namene.
Lokalni mediji su pre godinu dana pisali da vlada bivšeg predsednika Giljerma Lasa razmatra predaju ruske tehnike Ukrajini, ali nisu usledile nikakve konkretne aktivnosti.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je 2023. godine na sastanku sa ambasadorom Ekvadora u Moskvi Huanom Fernandom Olginom Floresom izrazio nadu da Kito neće isporučivati Kijevu oružje.
Pogledajte i:
Ruski sistem igla  - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ekvador Rusima šalje banane, a Ukrajincima – rusko oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala