- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev o NATO vežbama: Veoma opasna igra vatrom

© Sputnik / David Hizanišvili / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe NATO u Gruziji
Vojne vežbe NATO u Gruziji - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Trenutne NATO vežbe su veoma opasna igra vatrom, Rusija ne planira da napadne nijednu zemlju Alijanse, ali ako se zaigraju i počnu da zadiru u integritet Rusije, odmah će dobiti adekvatan odgovor, napisao je zamenik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na društvenim mrežama.

„Okupljene su značajne snage, a vežbe ovog obima nisu sprovođene još od prošlog veka“, napomenuo je on.

Dodao je da su NATO vežbe „grč opuštenih zapadnih mišića“ i predstavljaju upozorenje upravo Rusiji i istakao da ako je Alijansa odlučila da sprovede vežbe na takvom nivou znači da se realno nečega plaši.
Medvedev je naveo i da ako bilo koja NATO zemlja ustupi svoje aerodrome ili rasporedi svoju vojsku kod neonacista postaće legitimna meta.
Obratio je pažnju na to da će neke faze ovih vežbi biti organizovane u državama u kojima je rusofobija najizraženija, kao što su Poljska, Letonija, Litvanija i Estonija, odnosno, u neposrednoj blizini ruskih granica.
Ranije je glavnokomandujući NATO snaga u Evropi Kristofer Kavoli saopštio da će Alijansa održati „za poslednje decenije najveću“ višemesečnu vežbu „Stedfast difender 2024“. U vežbama učestvovati oko 50 ratnih brodova, 80 aviona i 1,1 hiljada jedinica kopnene vojne tehnike, uključujući 133 tenka i oko 90 hiljada vojnika. Vežbe će se održati u baltičkim državama, Poljskoj i Nemačkoj.
Pogledajte i:
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
RUSIJA
Kremlj: Vežbe NATO kod granica Rusije za Moskvu nedvosmisleno pretnja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala