- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Lider Irana naredio da se izbegava direktan sukob sa SAD

© AFP 2023 / KHAMENEI.IRVrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei
Vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Vrhovni lider Irana Ali Hamnei naložio je da se izbegava direktan vojni sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama usled zaoštravanja odnosa nakon napada na američku bazu, saopštilo je izdanje „Njujork tajms“, pozivajući se na iranske izvore.
Prema pisanju izdanja, ove nedelje je Visoki savet za nacionalnu bezbednost Irana održao hitnu sednicu radi razmatranja situacije. Prema rečima izvora, nakon što su učesnici na sastanku predstavili Hamneiju svoje planove, on je odgovorio jasnim nalogom: izbegavati direktan rat sa SAD i distancirati se od dejstava grupa koje su ubijale Amerikance.

Istovremeno, Iran se sprema na uzvratna dejstva ukoliko SAD izvedu napad u znak odmazde. Izvori tvrde da je iranska komanda stavila sve oružane snage u stanje povišene borbene gotovosti, kao i aktivirala sisteme PVO i rasporedila duž granica sa Irakom balističke rakete, prenosi „Njujork tajms“.

Iranske vlasti nisu istupile sa zvaničnim saopštenjem s tim u vezi.

Napad na američku vojnu bazu

Prethodno, troje američkih vojnika je ubijeno, a više od 40 ranjeno u napadu dronom na bazu SAD u Jordanu, saopštila je američka vojska.
Američka centralna komanda navela je da je dronom napadnuta baza na severoistoku Jordana, u blizini granice sa Sirijom. Jordanska vlada je, međutim, saopštila da se napad nije dogodio na njihovoj teritoriji, već u Siriji.
Američki predsednik Džozef Bajden je za napad optužio „radikalne militantne grupe koje podržava Iran i koje deluju u Siriji i Iraku“.
Bela kuća je obećala da će odgovoriti na napad na njene vojnike na Bliskom istoku.
Državni sekretar SAD Entoni Blinken je istakao da odgovor može biti „višestepeni, da se odvija u fazama i da potraje“.
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da ne traži rat sa Iranom, čak i ako se povećava pritisak republikanaca da se Teheranu odgovori silom.
Pogledajte i:
Iranska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
SVET
Svet ulazi u novu veliku neizvesnost: Korak do američko-iranskog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala