- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

London predložio NATO da u Ukrajinu pošalje ekspedicione snage i da uspostavi zonu zabrane letenja

© AP Photo / Franc ZhurdaOtvaranje komande za specijalne operacije SAD u Albaniji
Otvaranje komande za specijalne operacije SAD u Albaniji - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Zvanični London predložio je saveznicima iz NATO da u Ukrajinu pošalju ekspedicione snage Alijanse, kao i da se nad teritorijom koju kontroliše Ukrajina uspostavi zona zabrane letenja, saopštio je za RIA Novosti neimenovani izvor.
„Zbog nepovoljenog razvoja događaja za Kijev na frontu Britanija je pozvala saveznike iz NATO da razmotre mogućnost slanja ekspedicionih snaga Alijanse u Ukrajinu, da se uspostavi zona zabrane letova nad teritorijom koju kontroliše Kijev, kao i da se povećaju isporuke oružja ukrajinskoj vojsci“, rekao je on.
Istovremeno, on je rekao da London shvata da većina zemalja-članica Alijanse verovatno neće podržati ovaj predlog. Međutim, kako kaže, London isto tako smatra i da ukoliko Rusija nastavi da se probija unutar ukrajinske teritorije, saveznici će odobriti tu inicijativu.
Naime, plan Velike Britanije, prema rečima izvora, je da se tajno u Ukrajinu prebace snage visokih manevarskih mogućnosti iz pograničnih teritorija Rumunije i Poljske kako bi se zauzeli odbrambeni položaji na desnoj obali Dnjepra.
Takođe se ne isključuje i preventivni napad oružanih snaga Moldavije i Rumunije po Pridnjestrovlju. Pored toga, kako bi se što više rastegla ruska vojska, plan predviđa, navodi on, i da se razmeste dodatne snage na teritoriji Norveške i Finske, a moguće je i izvođenje napada na infrastrukturne objekte u severnim regionima Rusije.
Nakon toga bi snage Alijanse napravile „tampon zonu“ u blizini beloruskih granica i na teritoriji oko Kijeva, dok bi se ukrajinska vojska, koja bi se tom prilikom oslobodila, prebacila u zonu gde se sprovodi specijalna vojna operacija.
Na taj način, dodaje izvor, Britanci planiraju da onesposobe dalje napredovanje Rusije i tako će prinuditi Moskvu na pregovore, a pripremu tog plana London namerava da dovrši do kraja 2024. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala