- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kijev obavestio Belu kuću: Zelenski smenjuje Zalužnog

© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Vlasti u Kijevu su obavestile Belu kuću da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odlučio da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, piše američki list „Vašington post“ pozivajući se na izvore.
U članku se navodi da Sjedinjene Američke Države nisu podržale odluku, ali se nisu ni suprotstavile. Kako list piše, Zelenski može da odloži ovu odluku, ali je to malo verovatno.
Kako je pisao britanski list „Fajnenšnal tajms“, pozivajući se na izvore, Zelenski i Zalužni su se sreli 29. januara. Ukrajinski predsednik je predložio Zalužnom da posle ostavke dobije mesto savetnika. „Ekonomist“ tvrdi da je generalu ponuđeno mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO), ali da je on odbio. Prema izvorima lista „Njujork tajms“, odlučeno je da se pauzira tema o otkazu zbog toga što su informacije procurele u medije.
Nakon toga, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, o čijoj smeni već duže vreme spekulišu mediji, napisao je kolumnu za „Si-En-En“ u kojoj govori o stanju u zoni sukoba, kritikuje regulatorne okvire i vojno-industrijske mogućnosti Ukrajine, a takođe priznaje prednost Rusije u mnogim sferama.
Prema informaciji Si-En-En-a, ukaz o smeni Zalužnog očekuje se do kraja nedelje.
Pogledajte i:
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki novinar Herš objasnio zašto Zelenski želi da smeni Zalužnog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala