- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izrael traži od Rusije da pomogne u oslobađanju talaca

© AP Photo / Moti MilrodIzraelska vojska u Gazi
Izraelska vojska u Gazi - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Izrael veruje da Rusija ima mogućnost i uticaj da pomogne u oslobađanju talaca koji se i dalje nalaze u zarobljeništvu Hamasa, izjavila je ambasador Izraela u Rusiji Simona Galperin.

„Izrael apeluje i traži da se pomogne i da se preduzmu sve moguće mere i napori kako bi se taoci oslobodili. Verujemo da Rusija ima uticaj i mogućnost da uloži napore i da uspešno reši zadatak“, kazala je ambasadorka na pres-konferenciji u Moskvi.

Ona je zatražila od Hamasa da odmah obezbedi humanitarni pristup taocima.

„Treba sve odmah osloboditi, ali je veoma važno da se omogući pristup Crvenom krstu kako bi mogli da obiđu taoce, izvide situaciju i pruže medicinsku pomoć ukoliko je potrebno. Postojao je dogovor između Izraela, Egipta, Katara i Francuske da se predaju lekovi u skladu sa listom koja je napravljena. Lekovi su predati pre skoro dve nedelje, ali nema nikakvih informacija da su stigli do onih kojima su potrebni“, kazala je Galperin.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Hamas je tada raketirao Izrael, nakon čega su borci pokreta upali u granična područja na jugu zemlje, gde su pucali i na vojnike i na civile, a takođe su uzeli više od 200 talaca. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska počela je da čisti naseljena područja. Broj žrtava izraelskog granatiranja Pojasa Gaze od 7. oktobra premašio je 26 hiljada, dok je više od 65 hiljada ljudi ranjeno.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu. Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Pogledajte još:
Izraelski vojnici hodaju pored tenka tokom kopnene ofanzive u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
RUSIJA
Lavrov: Realan rizik od još veće destabilizacije na Bliskom istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala