- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Indija osam meseci držala goluba u zarobljeništvu pod optužbom da je kineski špijun /video/

© AFP 2023 / Frank RumpenhorsGolub
Golub - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Indijska policija oslobodila je goluba optuženog da je kineski špijun i pustila ga nazad u divljinu. Pticu su zadržali policajci nakon što je uhvaćena u maju prošle godine u blizini luke u Mumbaju, javila je novinska agencija Pres Trast of Indija.
Ptica je na nogama imala dva prstena s rečima koje su izgledale kao kineske. Detektivi su posumnjali da je golub umešan u špijunažu i zarobili ga, prije nego što su ga poslali u bolnicu za životinje Bai Sakarbai Dinshaw Petit u Mumbaju, piše „Skaj njuz“.
Međutim, posle osam meseci u zarobljeništvu pokazalo se da se radi o ptici poreklom s Tajvana koja je pobegla i odletela u Indiju. Policija je zatim odobrila prenos ptice Bombajskom društvu za prevenciju okrutnosti prema životinjama, gde su je veterinari u utorak oslobodili.

Ovo nije prvi put

Golubovi su kroz istoriju korišćeni u špijunaži i borbama. Britanske snage su ih u Prvom i Drugom svetskom ratu koristile za slanje poruka.
Golub po imenu Gustav doneo je prve vesti o „Danu De“ u Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon što je dopisnik napisao izveštaj i poslao ga po ptici na Svord Bič u Normandiji 6. juna 1944. godine.
Indija je takođe ranije zatvarala ptice zbog bezbednosnih razloga. Godine 2020. sumnjičava policija u Kašmiru, koji je pod indijskom kontrolom, uhvatila je goluba koji je pripadao pakistanskom ribaru. Istragom je utvrđeno da ptica nije bila špijun, već da je jednostavno preletela granicu između dve zemlje.
Godine 2016. još jedan golub je uhvaćen nakon što je navodno pronađen s porukom koja je pretila indijskom premijeru Narendri Modiju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala