Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Četvorica nekadašnjih radnika Držvne bezbednosti pravosnažno oslobođena za Ćuruvijino ubistvo

© Foto : Youtube/SCF Fondacija (skrinšot)Slavko Ćuruvija
Slavko Ćuruvija - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Pratite nas
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti od optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.
Drugostepeni sud preinačio je prvostepenu presudu kojom su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na kazne zatvora i pravosnažno ih oslobodio, objavljeno je na sajtu suda.
Drugom prvostepenom presudom Specijalnog suda zbog podstrekavanja na ubistvo su na iste kazne od po 30 godina zatvora osuđeni tadašnji šefa DB-a Radomira Markovića i šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Fondacija Ćuruvija: Šokirani smo presudom Apelacionog suda

Slavko Ćuruvija fondacija saopštila je danas da je šokirana odlukom Apelacionog suda da oslobodi nekadašnje pripadnike Resora državne bezbednosti optužene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i istakla da je ova presuda duboko uznemirila njegovu porodicu, prijatelje, kolege i poštovaoce.
Fondacija ocenjuje da presuda za ubistvo novinara, koji je ubijen, kako kažu, zato što je javno kritikovao režim Slobodana MIloševića, predstavlja znak da država nije u stanju da se obračuna sa delovima službi iz devedesetih i da one i dalje kako se navodi, imaju ogroman uticaj na pravosuđe i na političke procese u Srbiji.
Prema navodima Fondacije, odluka Apelacionog veća je finale "sramotnog procesa" koji je trajao skoro devet godina i koji je, kako tvrde, obilovao čudnim odlukama sudskih veća, prvostepenim presudama pisanim tako da moraju da budu oborene, zastrašivanjem svedoka i odbijanjem da se kao svedoci pozovu oni koji su najviše znali o ovom slučaju.
"Još jednom podsećamo da su oslobođeni oni koji su ubili novinara koga je tajna služba prisluškivala i pratila pre samog zločina, čije je ubistvo najavljeno na državnoj televiziji, sa kim su se obračunavali najviši državni zvaničnici, o kome su u državnim medijima plasirane monstruozne laži, čiju je imovinu država uništila, a njegove saradnike proganjala", navodi Fondacija i ocenjuje da ova presuda vraća na "veliku scenu devedesete godine prošlog veka".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala