- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

A posle Srbije – amaterizam?

© AFP 2023 / RONNY HARTMANNNavijači Šalkea
Navijači Šalkea - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Ljubitelji fudbala pamte nemački Šalke 04 kao velikana, kao ekipu koja se borila za vrh Bundeslige i igrala u Ligi šampiona, a danas tom klubu preti da će postati amaterski klub. Dug od 165.000.000 evra visi nad glavom. A, ekipa je blizu ispadanja u treću ligu Nemačke.
Inače, Šalke je iz Gelzenkirhena, grada u kojem će Srbija odigrati prvu utakmicu na predstojećem Evropskom prvenstvu, a protivnik će joj biti Engleska.
U slučaju da Šalke ispadne iz druge u treću ligu, a trenutno je 15. na tabeli, ne bi dobio licencu za nastupe zbog duga od 165.000.000. Izgleda da su Rudari, kakav je nadimak kluba, u rupi bez dna.
Suštinski bi Šalke u tom slučaju morao da krene iznova, kao amaterski klub.
Podsetimo, Šalke je osvajač Kupa UEFA iz 1997. godine i polufinalista Lige šampiona iz ne tako davne 2011, a godinama pre ispadanja iz Bundeslige su se na volšeban način spašavali od Cvajte.
Šalke je u jednom momentu rešio da mu sponzor poput Gasproma nije potreban zbog situacije u Ukrajini, pa se Rudarima sada sve obilo o glavu.
O kakvom se finansijskom udarcu za klub radi najbolje govori podatak koliko je prema poslednjem sporazumu Šalke dobijao od Gasproma. Radi se o sumi od čak 30.000.000 evra na godišnjem nivou, koja je, doduše, nakon ispadanja iz Bundeslige bila značajno umanjena, ali bi isto tako bila vraćena na maksimalu čim bude izboren povratak u elitu.
Pogrešni potezi doveli su klub na ivicu gašenja.
Endi Rodik i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
SPORT
Amerikanac traga za razlogom Novakovog poraza: Da li se preispituje?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala