- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Nemačka uništava svoju auto-industriju – treba im pomoći

© Foto : Pexels/Photo by Mike Bird Automobil proizveden u kompaniji "Mercedes-Benz"
Automobil proizveden u kompaniji Mercedes-Benz - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Nemačka sada uništava svoju automobilsku industriju, konstatovao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete eksploziciji Sberbanke na izložbi "Rusija".
„Moramo im nekako pomoći“, dodao je uz osmeh posle duhovite priče o doprinosu Rusije nastanku automobilske industrije u Nemačkoj.
Odgovarajući na pitanje da li je sadašnji pad potražnje povezan sa odbijanjem Rusa da kupuju nemačke automobile, Putin je odgovorio: „Ne samo zbog toga".
Zahar Zajcev, koji je vodio ekskurziju, pomenuo je doprinos Nikolaja Kristofarija, prvog deponenta Sberbanke nemačkoj automobilskoj industriji. Događaji su se odigrali u 19. veku. Tokom putovanja po Evropi, ruski aristokrata je jednom prilikom morao da popravi sat. Kristofari je pronašao odgovarajuću radionicu i bio je toliko impresioniran kvalitetom posla da se upustio u razgovor sa majstorom i saznao za njegov san da napravi automobil. Tom prilikom, ostavio mu je 10 rubalja za sreću.
Mladi majstor je bio Karl Benc. U stvari, on je i izmislio automobil, a kompanija koju je stvorio sada je poznata kao Mercedes-Benz.
„Stoga, možemo kategorički da kažemo da je nemačka auto industrija počela sa nama“, objasnio je Zajcev sa osmehom.
"Mi smo sponzori!", složio se Putin sa njim.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala