Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

NBS: Nema reči o dogovoru sa tzv. Centralnom bankom Kosova, rešenje samo kroz politički dijalog

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/NMedjedov / Narodna banka Srbije
Narodna banka Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Narodna banka Srbije poručila je da ne može biti reči o dogovoru tzv. Centralne banke Kosova sa NBS i da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora, kao i da se pitanje jednostranih mera Prištine mora rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou.
NBS je tako odgovorila povodom poslednjih izjava predstavnika privremenih prištinskih insitucija i poručila da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije u Prištini, kako bi se omogućio nesmetani transport i distribucija dinara i sprečilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na KiM.
"U vezi sa najnovijim jednostranim merama Privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji, kojima se direktno ugrožava egzistencija srpskog stanovništva na KiM, kroz sprečavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM za obavljanje gotovinskih platnih transakcija, a što praktično znači nemogućnost isplate zarada, penzija, socijalnih davanja i drugih prihoda srpskom stanovništvu u dinarima, NBS će u saradnji sa ostalim državnim institucijama preduzimati sve potrebne mere vodeći računa o interesima građana Srbije koji žive na KiM i posledicama koje primena Uredbe može imati na njihov opstanak", rečeno je Tanjugu u centralnoj banci Srbije.
NBS još jednom podseća da Privremene institucije samouprave na KiM ni u kom slučaju nisu ovlašćene da proklamuju evro (niti bilo koju drugu stranu valutu) jedinom dozvoljenom valutom na području KiM, niti evro može da predstavlja legalno sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji, budući da je Narodna banka Srbije jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Republike Srbije.
"Kada je reč o zvaničnoj valuti i zakonskom sredstvu plaćanja na Kosovu i Metohiji, važno je napomenuti da na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku ne postoji nikakva druga zvanično uspostavljena valuta, niti je to evro, što potvrđuju i Evropska unija i Evropska centralna banka u svojim javno dostupnim informacija, jer evro ne mogu izdavati, niti uvesti kao valutu zemlje koje nisu članice Evropske unije i ne ispunjavaju 'kriterijume iz Mastrihta' za pristupanje zoni evra", naveli su iz NBS.
Potpredsednik vlade tzv. Kosova Besnik Bisljimi je izjavio u sredu da su privremene institucije zatražile od rukovodstva CB da uspostavi liniju komunikacije sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašli odgovarajući mehanizmi za sredstva koja dolaze iz Srbije.
Pogledajte i:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
SRBIJA
Vučić sa Bocan-Harčenkom o posledicama ukidanja dinara na KiM /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala