- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri EU ipak jednoglasni: Za Ukrajinu se izdvaja 50 milijardi evra - Orban popustio

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i EU
Zastave Ukrajine i EU - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Lideri svih 27 država EU postigli su dogovor o izdvajanju paketa makrofinansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra, saopštila je pres služba Evropskog saveta.
"Svih 27 lidera postigli su dogovor o dodatnih 50 milijardi evra za podršku Ukrajini u okviru višegodišnjeg budžeta EU. To će osigurati pouzdano, dugoročno i predvidljivo finansiranje za Ukrajinu. EU je očuvala liderstvo i odgovornost u podršci Ukrajini", navodi se u saopštenju.
Glavna prepreka za izdvajanje pomoći Ukrajini bila je Mađarska, a britanski "Fajnenšel tajms" je pisao da će na samitu, u slučaju da paket bude blokiran, i zvanično biti objavljeno o nekonstruktivnom ponašanju mađarskog premijera Viktora Orbana i da neće odobriti novac za Budimpeštu iz evropskih fondova. Mađarske vlasti su na to uzvratile da neće podleći uceni.
Lideri su se dogovorili da se pomoć Kijevu razmatra svake godine i da se, ako bude potrebno, izvrši revizija, navodi "Gardijan".
To je kompromisna opcija na kojoj je insistirao mađarski premijer. Brisel za sada ne planira da odmrzne sredstva namenjena Budimpešti.
Podsećamo, na samitu u Briselu, održanom sredinom decembra prošle godine, Mađarska je stavila veto na taj paket pomoći.
Sredinom januara mađarski premijer Viktor Orban je rekao da ako Evropska unija ne prihvati plan Mađarske za finansiranje Ukrajine Budimpešta će biti prinuđena da obustavi taj proces.
Mađarska je blokirala većinu odluka EU o Ukrajini, uključujući osmu tranšu vojne pomoći od 500 miliona evra, pet milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu podršku 2024. godine, širi paket od 20 milijardi za vojnu pomoć za naredne četiri godine, kao i 50 milijardi makrofinansijske pomoći za period od 2024. do 2027. godine.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2024
SVET
Orban: Imperijalistički Brisel ucenjuje zemlje koje se ne slažu s njihovom politikom rata i pitanja roda
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala