Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Iza svega stoje dve države: Čović otkriva čiji plan sprovodi Priština /video/

© SputnikNebojša Čović
Nebojša Čović - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Odlukom da od 1. februara ukine dinar kao platežno sredstvo na KiM Priština je nastavila agresivnu kampanju i akciji koju su u velikoj meri osmislili Britanci, ali i Nemci s ciljem etničkog čišćenja Kosmeta od Srba, smatra bivši vicepremijer Nebojša Čović.
O tome šta će se dalje zbivati na KiM u autorskoj emisiji „Od četvrtaka do četvrtka“ sa bivšim vicepremijerom i nekadašnjim predsednikom Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojšom Čovićem razgovarala je Nataša Milosavljević.

Plan Nemaca za etnički čisto Kosovo

Čović je najnovija dešavanja okarakterisao kao nastavak vrlo agresivne kampanje premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija u okviru akcija koje su, kako je rekao, osmislili u velikoj meri Britanci, ali i „braća“ Nemci s namerom da etnički očiste prostor KiM od Srba ali pre toga i da očiste sve institucije države Srbije sa KiM.
„Taj pristup je zagovarala Nemačka, još 2001. godine dok sam bio koordinator za jug Srbije a onda sam srećom ili nesrećom imao prilike da budem na čelu Koordinacionog centra za KiM. Kada smo krenuli da radimo nije mi bilo jasno jer se zagovarao multietnički život, a sa druge strane je bio neprekidan pritisak i to naročito od strane Nemaca, koji su sve institucije države Srbije uvek tretirali kao paralelne institucije“, kaže Čović.

Doveli su nas na brisani prostor

Kako navodi, to mu u početku nije bilo jasno i oko toga je imao dosta sukoba jer nije mogao da prihvati da neko na teritoriji naše države njene institucije shvata kao paralelne.
On takođe skreće pažnju da je u slučaju ukidanja dinara primenjena slična metodologija kao i kada su bile u pitanju registarske tablice.
„Mislim ipak da je malo čudno to što je Komercijalna banka koja dole ima ekspoziture dobrovoljno odustala od licence i pristala na zatvaranje. Mi smo tu banku prodali Slovencima a uslov je bio da ovo što su uradili ne smeju da urade. Ovako su nas doveli na brisan prostor. Poštanska štedionica kao državna banka ne može da uđe dole, mada mogla bi, zašto ne, ali znate šta bi Albanci radili,“ kaže Čović.
Da li će ući neka privatna naša banka , pita se Čović, to ćemo videti u narednom periodu.

Već viđen šablon kao i za tablice i dokumenta

„Mislim da je ovaj napada napravljen u smislu da dole Srbi ne mogu da dobiju penziju ili platu. Ekonomisti će reći - pa dobro, to se konvertuje i tako dalje… Ali to nije to. To je još jedna od mera kojom se dodatno vrši pritisak da se Srbi rasele, kao i za registarske tablice i dokumenta,“ podseća Čović.
Povodom odluke Prištine da srpski dinar od 1. februara bude ukinut kao platežno sredstvo na Kosovu i Metohiju predsednik Srbije Aleksadar Vučić razgovarao je u sredu sa članovima Kvinte i delegacijom EU, a iz Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike objavljeno je da o tom sastanku neće biti saopštenja.
On se u četvrtak sastao se u Beogradu sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i tom prilikom ga obavestio o najnovijem jednostranom potezu Prištine koji se tiče ukidanja dinara na KiM, jasno usmerenom protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i o mogućim posledicama ovog neodgovornog akta Kurtijevog režima.
Kako je najavljeno, predsednik će se u petak obratiti javnosti, a očekuje se da će tom prilikom upoznati građane o najvažnijim detaljima razgovora sa predstavnicima Kvinte i EU povodom odluke vlasti u Prištini da aktivira uredbu o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji.
O čemu je još Nataša Milosavljević razgovarala sa Nebojšom Čovićem pogledajte u videu na kanalu Odisi i na portalu Sputnjika Srbije:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala